De cateva zile I. invata de zor cuvinte si mici expresii in limba chineza. Asa cum am scris in articolul despre limba araba, ea are momente cand doreste sa invete ceva, de exemplu cuvinte intr-o limba straina, sau istorie, sau muzica, si atunci se concentreaza cateva zile pe acel ceva, pana absoarbe tot ce poate in acel moment. Apoi isi muta interesul catre alt subiect, urmand ca in viitor sa revina la ce a interesat-o si inainte.
Pe de alta parte, se pare ca ei ii plac limbile straine, ii plac cum suna, ii place sa descopere cuvinte noi, sa le repete, sa le invete, pentru ea e o mare bucurie. Si le retine cu usurinta. Nu stiu daca capacitatea si iubirea ei pentru limbi este innascuta, dar sunt sigura ca faptul ca a crescut bilingv, apoi si cu alte limbi, o ajuta acum sa invete alte limbi usor, cum sunt convinsa ca e cazul si celorlati copii bilingvi/multilingvi, vor invata mai usor o alta limba, cand vor decide aceasta.
Sursa imaginii TheTelegraph.co.uk
Sa revenim la chineza. A mai fost interesata de aceasta limba si inainte, insa nu a depasit faza catorva aplicatii simple pentru ipad, dupa care repeta cuvintele. Acum s-a pus cu un avant nou sa invete si mi-a cerut sa ii caut chestii in chineza. Eu nu stiam nici un cuvant in chineza, dar stiu deja sa ii caut pe internet resurse pentru limbi straine :)
Asa am ajuns la cele 2 DVD-uri cu Follow Jade, care le gasiti de cumparat pe Amazon, sau din aplicatia ipad, cum am facut noi.
- Chinese for Kids: Follow Jade! Let's Visit the Market in China
- Chinese for Kids: Follow Jade! Let's Visit the The Kindergarten in China
I-au placut enorm de mult I.-nei. Video-urile sunt in engleza, Jade ii invata pe copii primele cuvinte in chineza prin jocuri, cantece, sunt chiar reusite. Fara animatii inutile, fara muzica stridenta cum am intalnit la alte programe de invatat limbi straine, dimpotriva simplu, clar, placut.
Pe ipad foloseste si ii place LinguPinguin (are mai multe combinatii de limbi si variante free pentru fiecare, va recomand sa le incercati).
Asa ca, de cateva zile, I. invatat diverse cuvinte uzuale, sa numere pana la 10, culorile, etc. Le pronunta asa cum poate ea, va rog sa nu va suparati daca nu sunt poate 100% corecte, pentru ea e o joaca de care e foarte incantata.
Ma gandesc ca ar fi frumos sa isi pastreze interesul pentru limba chineza, ii va fi cu adevarat de folos cand va creste.
Voi v-ati gandit la limba chineza pentru copiii vostri? Cunoasteti resurse bune pentru copii?
Unul din cele mai interesante aspecte ale setului de matematica pe care il folosim este ca se pot introduce notiuni de algebra intr-un mod intuitiv, pe intelesul copiilor.
Astfel, daca il intoarcem pe 10 pe o parte, vom vedea ca nu are gradatii, deci practic, nu pot fi numarate unitatile - ii vom spune X, pentru ca nu ne dam seama cate unitati sunt pe partea neteda (poze mai jos).
In acelasi mod, daca vom intoarce patratul de 100 pe partea cealalta, vom vedea ca e neted, si nu puteam numara cate unitati sunt; mai observam ca daca punem pe X pe lungime si apoi pe latime, vom vedea ca patratul pe partea neteda are dimeniunea X ori X, adica X patrat.
Deci, avem doua notiuni noi, X si X patrat, si cel mai important, le vedem fizic, le tinem in mana, le numaram, construim cu ele etc.
Aveti mai jos cateva filmulete in care sunt definite X patrat si X.
Pe cel care prezinta aici il veti gasi la Crewton Ramone's House of Math, cu multe informatii, video-uri de prezentare etc.
Introducerea acestor notiuni facuta de Jerry Mortensen -
Un alt video introductiv in algebra -
Cum ne-am jucat noi pana acum?
Mai intai am introdus notiunile de X si X patrat, asa cum sunt prezentate in video-urile de mai sus.
Am adunat ceea ce e de acelasi fel - e simplu, intuitiv, copilul vede exact ce trebuie sa adune.
Construim expresii algebrice (pe care ulterior le vom descompune in factori) - formam un dreptunghi si vedem care sunt laturile.
Guess what's in the cup - este un joc pe care noi l-am jucat astfel (se poate adapta) - Am luat un numar si ne-am jucat 'ce numar se afla sub pahar' - de genul 8 + cat = 10. Ea inchidea ochii si eu il puneam pe 2 sub pahar, ea deschide ochii si trebuie sa spuna ce numar e sub pahar. Apoi l-am inlocuit pe acel numar necunoscut cu X si vrem sa ii aflam valoarea. Tranzitia catre X se face astfel foarte usor, in joaca.
Asa cum spuneam si in articolul precent, daca nu avem setul Mortensen de matematica, se poate lucra cu un set de Cuisinaire Rods (se poate lua de aici, dar si din alte locuri) impreuna cu un set in baza 10 (se poate achizitiona de exemplu de pe Omfal).
Daca alegeti aceasta varianta, pentru a avea blocurile pentru X si X patrat va trebui sa improvizati putin, aveti aici un exemplu cum se poate face aceasta, pe site-ul Education Unboxed (vi-l recomand din toata inima) - cum au facut ei pe X si pe X patrat.
In primul rand trebuie sa va spun ca de ani buni caut o metoda de invatare a matematicii care sa i se potriveasca I-nei. Ea are inclinatii mai mult lingvistice, mai putin matematice si de aceea stilul clasic, oricand de in joaca l-am fi facut, nu a atras-o prea mult. Eram convinsa ca stilul Montessori i s-ar fi potrivit, insa eu nu am reusit sa adaptez pentru acasa materialele necesare matematicii primare (de la 6 ani in sus), care sa o duca dincolo de numarat si adunari simple. Aveam nevoie ca ea sa vada legaturile dintre numere, sa dezvolte o intelegere mai adanca a matematicii, voiam sa nu sara prea repede in abstract, pentru ca stiti ce se intampla, fara o baza solida, matematica devine mult prea abstracta in clasele 5-8 si la liceu si multi copii lucreaza doar cu simboluri si algoritmi, fara a mai intelege de fapt ce reprezinta.
Si asa am ajuns la Mortensen Math; am aflat prima data despre aceasta metoda de la Andrea si apoi de la alti prieteni din SUA. Jerry Mortensen, creatorul acestei metode, a urmat cursurile Montessori si de fapt a dus materialele de matematica la un alt nivel, a creat manipulative pentru copii imbunatatite - gasiti in acest articol mai multe detalii despre asemanarile si deosebirile dintre cele doua sisteme si seturi de manipulative.
De asemenea, va invit sa cititi articolul pe care Andrea l-a scris pe aceasta tema - Matematica Distractiva - este foarte bine documentat!
Metoda Mortensen Math o gasiti descrisa si pusa in practica la Crewton Ramone's House of Math. El este un trainer specializar in metoda Mortensen. Are pe site, dar si pe Youtube, multe video-uri in care explica conceptele matematice, sunt si pdf si carti de vanzare, e nevoie sa cercetati site-ul si sa ma intrebati daca nu va descurcati prin el, e destul de incalcit :)
Tot de la Mortensen a plecat si Steve Demme, care ulterior a creat compania Math-U-See, foarte apreciata ca metoda de matematica in randurile homeschoolerilor americani. Steve Demme a luat metoda Mortensen si a facut-o liniara, a impartit-o in asa fel incat sa fie asemanatoare cu matematica predata in scoli, a creat manuale, lectii video, vinde manipulative etc.
De unde se poate afla mai multe detalii? De pe Crewton Ramone's House of Math. Gasiti acolo diverse teme, introducere in adunari, inmultiri, notiuni de algebra etc.
Gasiti de asemenea de cumparat setul de manipulative Mortensen.
Noi de acolo avem setul nostru, se numeste Combo Kit si il vedeti in imaginea de mai jos.
In stanga e un setul de Multitens care se ia separat, daca doriti, nu e obligatoriu, e un accesoriu daca vreti, dar nu e obligatoriu.
Problema este ca dureaza mult pana cand compania Mortensen trimite setul cumparatorilor, sunt putin angajati si de aceea pot dura 6-8 saptamani pana il expediaza.
Daca doriti, puteti achizitiona in loc setul Math-U-See, e extrem de asemanator si se poate comanda direct din Anglia.
O alta varianta demna de luat in seama sunt Cuisinaire Rods - se pot comanda si de aici, de ex. Folosind aceste bete de lemn, impreuna cu blocuri in baza 10 e tot ce aveti nevoie ca sa invatati matematica in stil Mortensen si nu numai. Education Unboxed foloseste aceasta combinatie, va recomand sa urmariti lectiile video de acolo, poate chiar impreuna cu copiii, sunt excelente, ne arata cum sa introducem diverse concepte, ce jocuri sa facem etc.
Noi deocamdata suntem in faza de familiarizare cu blocurile, ideea este copilul sa invete sa le recunoasca rapid, dupa culoare/dimensiune etc, pentru aceasta se fac diverse jocuri (idei gasiti atat la Crewton Ramone's House of Math, cat si pe Education Unboxed). De exemplu, gasiti Preschool Math Activities, o pagina plina de idei si sfaturi cum sa incepem matematica cu cei mici.
Iata cateva jocuri usoare pe care noi le-am facut recent, pentru a ne obisnui cu blocuri - ideile luate din sursele mentionate mai sus.
Construim blocuri inalte de 10 etaje (de fapt exersam in joaca, vizual, kinestezic adunarea cu rezultatul 10).
Aici am facut o casa cu etaje pentru jucarii, cu zidurile din ce in ce mai inalte.
Aici am facut o scara de la 1 pana la 30.
Am construit pisicute si roboti -
Am facut exercitii de genul '5 plus cat face 10' -
Am inceput usor usor inmultirea, de fapt chiar e usor sa 'vezi' inmultirea folosind astfel de manipulative; am compus numere din sute, zeci si unitati (din nou, se vad usor cu aceste cuburi), etc.
Am uitat sa mentionez, setul acesta insoteste copilul prin toata matematica, il va putea folosi si peste cativa ani, si concepte mai complicate pot fi explicate cu aceste cuburi.
Ceea ce am incercat eu in acest articol este sa introduc metoda si blocuri matematice Mortensen. Aceste manipulative pot fi folosite impreuna cu orice alt manual de matematica, desigur.
Voi incerca sa mai postez aici pe blog, sau pe pagina de FB a blogului din activitatile pe care le facem cu aceste blocuri.
Daca aveti intrebari, va raspund cu cea mai mare placere, in masura in care ma pricep.
In urma cu cateva luni am primit spre review video-ul "Todo Sobre Me" (All about me/ Totul despre mine) de la MonkiSee, o companie care ofera carti, flashcards si DVD-uri de invatare timpurie. Aceste materiale sunt de folos pentru invatarea culorilor, formelor, animalele, a primelor cuvinte, etc. Pentru cei interesati, compania ofera si materiale pentru invatarea timpurile a cititului, materialele fiind in general dedicate copiilor pana la 5 ani vorbitori de engleza, dar poti fi folosite si pentru invatarea si exersarea primelor notiuni in limba engleza. Pe canalul lor oficial de Youtube se gasesc diverse secvente din DVD-urile lor, de exemplu acest video - Baby's First Words - ajuta sa va faceti o parere despre cum arata aceste materiale.
Asa cum spuneam mai sus, noi am primit spre review video-ul in spaniola "Todo Sobre Me" (All about me/ totul despre mine) - primul DVD tradus in limba spaniola, urmand sa apara si altele.
Mai jos este o secventa din acest film:
I.-na a fost incantata de ce a vazut, i-a parut rau cand s-a terminat, ar fi vrut sa fie mai lung, a cerut in zilele urmatoare sa il revada. Noi l-am folosit mai mult ca recapitulare a cunostintelor ei de limba spaniola, si mai ales pentru exersarea citirii cuvintelor in spaniola.
Despre ce e vorba? Cele doua maimutele, Howie si Skip ii invata pe copii primele cuvinte in limba spaniola, partile corpului etc, practic ii expune pe copii vreme de 30 de minute la limba spaniola, fara a fi folosite si cuvinte in engleza. Este o combinatie draguta de muzica si joaca, jucarii, animale - lucuri de interes pentru copii, nu-i asa? - totul pe ritm de muzica spaniola pentru copii.
Pentru copiii care stiu deja sa citeasca, sau de ce nu, vor sa invete sa citeasca in limba spaniola - cuvintele apar pe ecran cu diferite fonturi si dimensiuni. Cuvintele sunt prezentate mai intai individual si apoi sunt folosite in propozitii complete.
Daca sunteti ca si mine, mereu in cautare de materiale, probabil ca stiti ca in limba spaniola nu se gasesc usor la noi in tara - eu cel putin nu prea gasesc, de aceea ma bucur cand aflu cate ceva nou si de interes, care ne poate ajuta la invatarea limbilor straine, mai ales atunci cand e ceva care place copiilor.
De aceea recomand acest program, l-am testat si I. il recomanda si altor copii :)
Daca va intereseaza, se poate cumpara si ca si download, si il aveti imediat, fara sa mai asteptati dupa DVD.
---- English Version ------
I was happy when we received the MonkiSee Todo Sobre Menew Spanish DVD for review. My 6 years old could use a good review and she would be able to practice her reading in Spanish as well.
She understands and speaks Spanish at a intermediate level, and also wants to read, but we don't have access to many Spanish books, unfortunately.
MonkiSeeis a company that offers early learning materials: DVDs, flashcards, books - in English.
And now, they have a Spanish DVD available, as well.
You can watch an introduction to the video below:
I showed my daughter the video and she enjoyed it a lot. And when it was finishes, she said 'I want more!!'
Why? Because Todo Sobre Me has a nice combination of music, play and funny toys that keep the children engaged and learning. Children will like the two monkey puppets - Howie and Skip - and also the Spanish songs and nursery rhymes, just like my daughter did. Todo Sobre Meteaches the first words in Spanish, the body parts etc, all in a funny, playful way. Words appear on screen as they are introduced individually and then used in complete sentences. Various font types and sizes are used. Children are immersed in the Spanish language, they will hear only Spanish for 30 minutes, during the video.
For my child that was already familiar with Spanish, this was a very good chance to repeat what she may have forgotten, but also to practice reading in Spanish - so we are very grateful for having had the opportunity to review MonkiSee Todo Sobre Me.
It is also recommended for children starting to learn Spanish, to have them exposed to the sounds of the language and teach them the first words in a fun and playful manner.
You may also want to have a look at the other MonkiSeeproducts: reading kits, DVD, flashcards. The DVDs can also be ordered as instant downloads, so you do not have to wait for shipment, etc.
In aceasta vara am citit cu I. mai multe carti cu tematica ortodoxa pe care vreau sa le prezint pe blog, cu speranta ca vor fi de folos altor parinti care sunt in cautare de astfel de carti, mai ales pentru copiii mai mici, de varsta 3-7 ani.
Ne-au placut mult cartile tiparite de Editura Potamitis. Despre aceasta editura stiam de acum cativa ani, stiam ca au carti frumoase in engleza pentru copii, dar nu am reusit sa le comand in acel moment. M-am bucurat sa aflu ca o parte din ele sunt traduse si in limba romana si disponibile in tara.
Noi le-am cumparat fie comandand de pe site-ul Librariei Sophia, fie direct de la sediul librariei, cu ocazia drumurilor noastre prin Bucuresti. Cartile sunt tiparite in Grecia, foarte frumos ilustrate si adaptate ca si continut copiilor.
Voi incepe cu cea mai recent aparuta carte - Peripetiilor Parintelui Evanghelos. Este o carte ideala pentru perioada Craciunului, desigur. Cartea este potrivita si pentru a fi citita de copiii care acum incep sa citeasca, textul este simplu, scurt si clar, iar ilustratiile sunt incantatoare.
Parintele trebuie sa mearga sa slujeasca in Satul de Sus si ia cu el si setul cu figurine de Craciun pentru copiii de acolo.
Insa drumul e greu, si rand pe rand figurinele ii cad din sac. Ce se va intampla mai departe si cum reuseste el sa isi implineasca misiunea, va las pe voi sa descoperiti cand veti cumpara cartea :)
O alta carte, de asemenea cartonata, ca si cea de mai sus, esteBunica si Prescura.
Ne prezinta frumos, clar, cu ilustratii frumoase, felul in care bunica si nepotii pregatesc prescura.
De la Editura Potamitis mai sunt aparute cateva carti bilingve de colorat si cu activitati, dar noua ne-au placut mai ales cele din colectia Pateric pentru cei mici. Sunt carticele de format mai mic, la pretul de 6.50 lei fiecare; au aparut 17 traduse pana acum, le avem aproape pe toate. Fiecare carticica prezinta pe scurt viata unui sfant sau a unei intamplari minunate din viata acestuia, sau momente importante din viata Mantuitorului. Textul este scurt, adaptat frumos pentru copiii mai mici. Noua ne plac mult, le luam cu noi in calatorii, am invatat si eu multe alaturi de I., citind din ele. Asa am ajuns, de exemplu, sa aflu despre Sfantul Moise Africanul si alti sfinti pe care nu ii cunosteam pana acum. Iar I. cred ca a indragit cel mai tare povestea Sfantului Gherasim si a leului Iordan, pe care a intalnit-o ulterior si in alte carti pentru copii; bucuria cea mai mare a fost cand l-a regasit pe Sfant si pe leul lui pictati pe peretii unei biserici, la o manastire!
O partea din cartile din colectia Pateric pentru cei mici:
Am primit de curand de la Anamaria (Citim cu drag, reprezentant al editurii Usborne) cartea How Flowers Grow. M-am bucurat ca aceasta carte a poposit la noi, o vazusem de ceva vreme, stiam ca e din colectia Beginners, din care avem deja mai multe carti despre animale pe care le indragim mult.
Colectia Beginnerseste dedicata copiilor care au inceput sa citeasca singuri in limba engleza, dar la fel de bine pot fi folosite ca si material de invatare a limbii engleze. Propozitii simple, ilustratii bogate si mai ales subiecte de interes (natura, animale, istorie, etc) - toate acestea vor fi atractive pentru copii.
Cartea ofera o introducere blanda pentru cei mici in lumea plantelor, dar si o ocazie buna de a invata si exersa cuvinte si expresii in limba engleza.
Ce subiecte atinge cartea, cuprinsul si o parte din ele, mai jos:
De la seminta la planta:
Partile componente ale unei plante:
Despre seminte:
Si despre fructe:
Noua ne-a placut mult cartea, oferta informatii la nivelul de intelegere al copiilor, imaginile sunt fotografii din natura deosebite.
Cartea o gasiti de cumparat la Citim cu Drag - How Flowers Grow,la pretul de 31 de lei (pret special pentru cititorii blogului nostru), impreuna cu alte carti din colectia Beginners - 'Weather', 'Under the Sea', 'Elephants', 'Planet Earth', etc.
Anamaria ne aduce aproape ofertele Usborne; va invit urmariti pagina de Facebook pentru a fi la curent cu ultimele oferte, si, de ce nu, sa aruncati o privire asupra cartilor deja existente in stoc. Am vazut ca are la oferta mai multe carti reduse cu ocazia vacantei de vara, poate gasiti ceva interesant acolo.
Si acum, CONCURSUL!
Anamaria va oferi ca premiu un exemplar din How Flowers Grows. Ce trebuie sa faceti pentru a intra in tragerea la sorti si a castiga aceasta carte?
1. Like paginilor Citim cu dragsi Our English Homeschool pe Facebook.
2. Share public aceasta postare pe Facebook.
3. Share public paginii Citim cu drag pe Facebook.
4. Lasati un comentariu aici pe blog, la aceasta postare, sau pe Facebook, daca nu reusiti pe blog, prin care sa ne spuneti ca doriti sa participati la acest concurs.
Atentie: Vor intra in tragerea la sorti cei care indeplinesc toate cele 4 conditii de mai sus!
O rugaminte - cand ne lasati comentariul, va rugam folositi numele complet sau un email, mai ales daca nu sunteti un cititor regulat al blogului nostru. Nu e o conditie obligatorie, insa ne dorim sa evitam situatiile neplacute in care nu reusim sa contactam castigatorul deoarece a lasat doar initiale, sau numai prenume, fara adresa de email sau alt detaliu de contact.
Concursul incepe astazi 24 iunie si va incheia in data de 1 iulie 2015, ora 24. Joi, 2 iulie vom extrage castigatorul cu random.org si il vom anunta atat pe blog cat si pe FB.
Va rugam sa urmariti blogul/FB in data de 2 iulie pentru a afla daca ati castigat cartea.
Castigatorul are la dispozitie 3 zile pentru a ne contacta. Vom incerca si noi sa il contactam, bineinteles, daca vom avea cum - de aceea va rugam sa ne dati aceasta posibilitate, de a avea cum sa va contactam :)
Daca nu avem nici o veste dupa 3 zile, vom extrage un alt castigator.
Faptul ca am expus-o pe I. la mai multe limbi straine pana acum se pare ca i-a trezit interesul pentru a invata si altele. Credeam ca placerea si interesul de a invata cuvinte noi in alte limbi si a le pune cap la cap aveau sa ii dispara pe masura ce creste, dar e inca interesata.
Asa se face ca de curand a cerut sa ii caut cantecele in limba italiana, apoi a vrut sa invete cate ceva in chineza, iar apoi a continuat cu limba araba. Felul in care invata ea acum ceva ce o intereseaza este in episoade. Cand o intereseaza ceva, se concentreaza cateva zile pe acel lucru, apoi o lasa balta, se apuca de altceva, insa va reveni peste cateva zile/saptamani/luni la un interes dinainte, fara a fi uitat nimic din ce a invatat atunci.
E interesant de observat pentru mine, ca parinte, cand de multe si ce usor invata un copil cand e interesat de ceva, in contrast cu cat e de greu sa il faci pe copil sa retina ceva la comanda, atunci cand adultul vrea, dar copilul nu e interesat.
Sa luam de exemplu episodul cu limba araba. In urma cu o luna, I. s-a hotarat brusc intr-o seara ca vrea sa invete limba araba. Sa ii caut eu pe ipad filmulete, sa ii caut carti, ca ea vrea sa invete cum se spune la chestii in araba. Am cautat la repezeala cateva secvente pe youtube din Litlle Pim si Dino Lingo (programe care ii invata pe cei mici primele cuvinte intr-o limba straina) si, in acea seara, a si invatat cateva cuvinte. Cu o bucurie si incantare nemaipomenita.
A doua zi s-a trezit cu acceasi idee in cap si am continuat, bineinteles, tot cu limba araba.
Am cautat si alte filme, le-am pus intr-un playlist pe youtube, poate mai e si altcineva interesat de araba. Si episoadele de Arabian Sinban sunt foarte bune, am gasit 3 dintre ele gratuite.
Dupa 4 zile de limba araba (am invatat si eu impreuna cu ea, eu nu stiam nici un cuvant in araba, insa imi place mult) - asadar, dupa 4 zile, stia deja numele mai multor animale, sa numere pana la 5, si diverse altele:
Cam dupa o saptamana in care a cerut si a invatat araba, s-a decis ca va lua o pauza, si a trecut inapoi la germana :) si la alte interese ale ei.
Desigur, joaca libera in natura e unul din interesele majore in aceasta perioada :)
Ziua de 1 Iunie se apropie si prietena noastra Adina (Citeste cu mine), reprezentant al editurii britanice Usborne s-a gandit sa bucure un copilas, daruindu-i doua carti minunate aparute la editura Usborne.
Eu m-am bucurat ca am astfel ocazia de a organiza acest concurs alaturi de Adina. Noi apreciem cartile editurii Usborne, pentru calitatea deosebita, pentru titlurile variate si pur si simplu pentru ca ne aduc mai aproape carti in limba engleza pentru copii, pana acum greu de gasit. De cand am inceput sa o invat pe I. limba engleza acasa (inca de cand avea 1 an) am fost mereu intr-o continua cautare de carti potrivite pentru ea, pentru ca, citind zilnic in engleza, ea a invatat foarte mult. Mi-ar fi placut sa avem la dispozitie atunci, inca de acum 5 ani, cartile Usborne! Dar ne bucuram ca le avem acum, I. le apreciaza mult, are preferatele ei (cum ar fi Greek Myths) la care revine mereu cu drag.
Pentru a vedea ofertele editurii Usborne, puteti sa luati legatura cu Adina accesand pagina ei de Facebook, Citeste cu mine.
Si acum, despre concurs!
De 1 iunie, Adina -Citeste cu minene ofera doua carti, ce vor merge amandoua la un singur castigator, prin tragere la sorti.
Prima carte este o carte nou aparuta - See Inside Famous Palaces - o carte deosebita, care ne introduce in lumea castelelor - de la Topkapi si pana la Versailles, continuand apoi cu Orasul Interzis si pana la Alhambra, copiiii si adultii deopotriva patrund intr-o lume magica - 8 din cele mai frumoase palate ale lumii ne asteapta sa le descoperim. Cartea este o colectie minunata de informatii care ne imbogatesc cultura generala dar si o ocazie buna de a invata si exersa cuvinte si expresii in limba engleza.
Palatul Versailles
Alhambra
Cea de-a doua carte oferita este Cinderella - o carte cu stickere, cu ilustratii frumoase si text scurt, perfecta pentru copiii care invata engleza sau care citesc deja in engleza.
Acestea sunt regulile care trebuie urmate pentru a participa la concurs:
1. Like paginilor Citeste cu minesi Our English Homeschool pe Facebook.
2. Share public aceasta postare pe Facebook.
3. Lasati un comentariu aici pe blog, la aceasta postare, sau pe Facebook, daca nu reusiti pe blog, prin care sa ne spuneti ca doriti sa participati la acest concurs.
Atentie: Vor intra in tragerea la sorti cei care indeplinesc toate cele 3 conditii de mai sus!
O rugaminte - cand ne lasati comentariul, va rugam folositi numele complet sau un email, mai ales daca nu sunteti un cititor regulat al blogului nostru. Nu e o conditie obligatorie, insa dorim sa evitam situatiile neplacute in care nu reusim sa contactam castigatorul deoarece a lasat doar initiale, sau numai prenume, fara adresa de email sau alt detaliu de contact.
Concursul incepe astazi 25 mai si va incheia in data de 31 mai 2015, ora 24. Luni, 1 iunie vom extrage castigatorul cu random.org si il vom anunta atat pe blog cat si pe FB.
Va rugam sa urmariti blogul/FB in data de 1 iunie pentru a afla daca ati castigat.
Va fi un singur castigator care va primi ambele carti.
Castigatorul are la dispozitie 3 zile pentru a ne contacta. Vom incerca si noi sa il contactam, bineinteles, daca vom avea cum - de aceea va rugam sa ne dati aceasta posibilitate, de a avea cum sa va contactam :)
Daca nu avem nici o veste dupa 3 zile, vom extrage un alt castigator.
Ce folosim aplicatii pentru iPad folosim noi momentan pentru completarea si exersarea conceptelor matematice? Avem cateva, pe care le-am instalat la recomandarea altor parinti (multumim Oana pentru sfaturi!)
Am inceput sa folosim Splash Math, dupa ce am auzit numai review-uri bune despre acest program. Este facut pentru copii din clasele K-5 (de la clasa 0 a noastra pana in cl a 5-a), cu aplicatii corespunzatoare fiecarei clase, varianta gratuita sau varianta intreaga care costa.
Splash Math Kindergarten, varianta free - contine 20 de intrebari zilnice, care sunt selectate automat si care acopera fiecare sectiune din programa.
Aveti mai jos temele pe care le acopera aceasta aplicatie. Este foarte bine facuta, intuitiva, fara animatii inutile.
Cateva secvente din problemele care sunt date:
Dupa fiecare 10 intrebari raspunse corect, copilul primeste o rasplata, un animalut care sa-l adauge in jungla lui.
Splash Math Grade 1 - varianta free - de asemenea contine un set de intrebari zilnice, pe care, de data asta, le poate selecta parintele din care categorie doreste.
Daca copilul gresestem i se explica solutia corecta:
Si aici primeste cadouri pentru a-si completa jungla, respectiv acvariul:
O alta aplicatie pe care noi o avem de ceva vreme este Starfall Numbers - (potrivita pentru clasa 0 la noi), care contine numerele de la 1 la 100, cu mici jocuri, numarat din 5 in 5 sau 10 in 10, etc.
In continuare am in plan sa incercamIXL Math, varianta de pe ipad probabil (exista si varianta pentru desktop, nu neaparat pentru tableta) - si aici se pot face un numar zilnic de exercitii gratuite.
Mai avem si alte aplicatii, unele Montessori pentru matematica, dar despre acestea vom discuta in alta postare.
Voi ce programe/aplicatii de matematica folositi?
Am vazut in ultima vreme foarte multi parinti in mediul virtual care vor sa citeasca in limba engleza copiilor acasa, pentru a-i ajuta astfel sa invete engleza. Ma bucura acest lucru, eu mereu am sustinut ca parintii pot fi de mare ajutor copiilor in invatarea limbilor straine acasa, fie ca ei vorbesc fluent o limba, sau nu.
De fapt, intreg blogul acesta este dedicat sustinerii invatarii timpurii a limbilor straine si imi doresc sa fie o sursa de idei, informatii si mai ales incurajare pentru parintii interesati.
Am scris mai multe articole despre cum sa ii invatam pe cei mici engleza acasa, ba chiar cum sa incepem sa ii invatam o limba straina pe copii cand noi, parintii, nu o cunoastem prea bine.
Interesul pentru citit in engleza din partea parintilor a crescut si datorita faptului ca acum ne sunt mai la indemana cartile in engleza, datorita reprezentantilor editurii Usborne. Cand era I. mica nu aveam aceste carti la indemana, nu stiam nici de Book Depository unde poti comanda carti si le primesti acasa cu transport gratuit. Acum cartile si in general resursele de invatare a englezei ne sunt mai aproape.
Si atunci se pune problema, ce carti sa alegem si, mai important, cum le citm copiilor pentru ca ei sa urmareasca cu interes si sa invete din aceste carti?
Pentru ca, repet, cititul in limba engleza este un mijloc important de invatare. Din experienta noastra proprie, faptul ca am decis sa ii citesc zilnic in limba engleza a avut un impact major asupra procesului de invatare a limbii, si ulterior, a ajutat enorm sa invete sa citeasca singura in engleza.
Deci, cum citim?
Ar fi doua variante principale, care pot fi adaptata in functie de varsta copilului si de fluenta (a se citi increderea) parintelui:
1. Citim exclusiv in engleza, fara a traduce textul sau cuvintele. Varianta aceasta este ideala, merge cel mai bine pentru copiii mici, incepand de la nastere chiar, care nu au fost deja obisnuiti sa li se citeasca in limba romana. Aceasta varianta este ideala, este de dorit copilul sa gandeasca direct in engleza, nu sa caute mereu sa traduca. Noi asa am procedat, impreuna cu decizia de a-i citi carti numai in limba engleza, nu si carti in romana.
2. Citim cate o propozitie in engleza, apoi traducem, insistand pe diferite cuvinte, aratand cu degetul pe carte, pe imagini si spunand cuvantul in engleza. Noi asa am procedat cand am inceput sa invatam limba franceza acasa, cand I. avea 3.5 ani - pentru inceput ii citeam cate o propozitie si ii traduceam, dar la urmatoarele recitiri alea aceleiasi carti nu ii traduceam tot, pentru ca deja stia despre ce e vorba, si am vrut ca ea sa deduca din context, acolo unde e cazul.
O metoda care a dat roade foarte bune la noi, si care merge la ambele variante de mai sus, este de a citi cate 5 carti pe saptamana. Am scris mai pe larg in articolul5 Books a Day per Week - pe scurt, alegem 5 carti pe care le vom citi copiilor in fiecare zi, timp de o saptamana. Apoi, in saptamana urmatoare, alegem alte 5 carti, si tot asa. Cartile pot fi noi sau deja citite, alese cu grija sa fie pe placul copilului, cu text scurt, pot fi carti cu rime, ilustratii frumoase. Citind aceleasi 5 carti timp de o saptamana, cuvintele noi in limba engleza vor fi retinute cu usurinta, ba chiar propozitii intregi. Merita sa incercati aceasta metoda, la noi a avut rezultate excelente. Merge cel mai bine in perioada 2-5 ani.
Ce fel de carti alegem?
In primul rand, carti adaptate la varsta copilului - incepem desigur cucarti pentru bebelusi, cu cate un cuvant pe pagina. Apoi, alegem carti frumos ilustrate, care sa ii placa copilului - picture books.
Vom fi atenti la continutul cartilor, cu scopul de a dezvolta vocabularului copilului in limba engleza, deci vom avea grija sa alegem carti din domenii variate.
Am sa va dau doua exemple de picture books pe care eu le consider perfecte pentru varsta de 2-6 ani, pentru potentialul lor de a aduce vocabular nou si variat in engleza, ilustratii minunate, textul putin si adaptat pentru cei mici (si care merg perfect si cu metoda celor5 carti pe saptamana). Am ales ca si exemple aceste carti si pentru ca sunt la indemana oricui sa le comande prin reprezentatii Usborne.
Cartile fac parte seria Picture Bookspe care eu am descoperit-o cu incantare recent, va spun sincer ca mi se par unele din cele mai frumoase carti pentru copii pe care le-am vazut pana acum - ma refer indeosebi la cele despre natura - On the Farm, In the Next, The Butterfly, etc. Ilustratiile sunt fenomenale si textul scurt, ideal de a fi parcurs in mod repetat cu cei mici.
La noi au ajuns recent doua din aceste frumoase carti - On the Moon si Sunny Day - multumim mult, Anamaria - Citim cu drag!
Cartea On the Moon ofera copiilor o prima 'calatorie' pe luna, folosindu-se de imagini frumoase si text scurt, pe care il vor intelege cu usurinta. E ideala pentru a fi citita si recitita, dar si pentru vocabularul nou pe care il introduce.
Sunny Day este o frumoasa carte ilustrata care ne indeamna sa ii urmam pe cei doi copii si sa descoperim alaturi de ei o zi de vara - 'Follow two children on a sunny day as they run through a field of sunflowers, watch bees busy making honey and listen to crickets playing creaky tunes in the long, dry grass.'
Am rugat-o pe I. sa citeasca putin din carte, pentru a va face o idee mai buna despre felul cum arata inauntru:
Carti din seria Usborne Picture Books gasiti pe stoc la Citim cu Drag - Picture Books (On the Moon, Sunny Day, dar siIn the Nest,The Butterfly), dar puteti comanda si oricare altele doriti, din cele pe care Anamaria la are pe stoc, sau desigur, va poate aduce la comanda titlurile dorite.
Am vazut la ea si carti pentru bebelusi, colectia First Experiences care mie imi place foarte mult (care puncteaza primele experiente importante din viata unui copil - A new baby, going to the doctor, going to school, etc.), dar si My Reading Library, o colectie mare de carticele pentru a citi vreme indelungata copiilor povesti adaptate si pe nivel de dificultate care creste treptat.