Tuesday, January 13, 2015

Cum ii invatam pe copii o limba straina cand noi nu vorbim prea bine, sau chiar deloc, acea limba?

Cum ii invatam pe copii o limba straina daca noi, parintii, nu vorbim fluent acea limba? Sau cum ii ajutam sa invete, daca noi nu vorbim deloc acea limba straina?

Despre beneficiile invatarii timpurie a limbilor straine am mai scris. E important sa ii familiarizam pe copii de mici cu sunetele altei limbi pe care o dorim sa o invete, unul din motive fiind faptul ca, atunci cand sunt mici, copiii percep corect sunetele altor limbi; pe masura ce cresc, urechea lor nu mai aude atat de bine diferentele lingvistice, nu mai discerne atat de fidel accentul etc. De aceea e bine sa ii expunem pe copii de mici la sunetele limbilor straine alese.

Ce ne facem daca noi, parintii, nu vorbim bine engleza, sau franceza, sau germana? Sau nu vorbim deloc limba chineza, insa am vrea sa ii invatam pe copii, fiind o limba atat de raspandita si de folosita pe glob? 
Cum procedam? Invatam impreuna cu copii, daca ne dorim aceasta. Sau le oferim lor instrumentele necesare expunerii timpurii la limba straina, urmand ca in viitor sa invete singuri mai departe, sau sa urmeze cursuri de limbi straine, etc.

Intr-un articol anterior am vorbit despre expunerea copilului la o limba straina prin carti, TV, muzica, jucarii, etc - toate setate in acea limba, pentru a complementa modul in care il invatam acea limba straina acasa.
In afara de aceasta expunere din mediu, si in special pentru parintii care nu vorbesc bine acea limba, exista programe special concepute pentru copii, tocmai pentru a-i introduce pe copii in acea limba, a le prezenta in mod placut primele notiuni.

Programele pe care le prezint mai jos au fost testate de noi pentru o limba sau alta. Nu avem recompense de nici un fel pentru ca vi le recomand :) am aflat despre fiecare in parte de-a lungul timpului, din diverse surse, de la alti parinti care isi cresc copiii bilingv/multilingv. Cunosc parinti care, folosind aceste programe, au pus bazele invatarii limbii chineze pentru copii lor, cu toate ca ei nu stiau deloc chineza. De altfel, si noi am inceput sa invatam limba rusa folosind unele din programele de mai jos, fara sa stim dinainte nici un cuvant in rusa. (pt rusa am folosit si inca folosim - Little Pim, Little Reader Russian si Muzzy Online, impreuna cu alte cateva aplicatii pt ipad. Cu ajutorul acestora, I. a invatat peste 200 de cuvinte si mici propozitii in limba rusa, fara nici un profesor, in afara de aceste programe.)
Daca veti cauta si dvs, veti gasi review-uri despre aceste programe, ca sa vedeti mai multe detalii, daca vi se potrivesc sau nu situatiei si copilului dvs.

- Little Pim - este o serie de video-uri scurte, dedicate copiilor intre 0 si 6 ani, care, asa cum scrie si la ei pe site, ii invata pe copii primele 360 de cuvinte si propozitii scurte in limba straina aleasa. Veti gasi pe Youtube fragmente de  astfel de video-uri, in diferite limbi. Preturile nu sunt mari, din cand in cand au reduceri. Au si cateva aplicatii iPad, tot legat de tema familiarizarii copiilor cu limbile straine. Noi am folosit Little Pim Spanish acum 2 ani si ne-a placut mult; mai recent am cumparat si Little Pim Russian si, din nou, am fost f multumita, am invatat amandoua.

- Dino Lingo - Este un alt program, similar cu Little Pim, care are acelasi scop, sa ii invete pe copii cuvintele de baza intr-o limba straina. Ei ofera lectiile in multe limbi straine fie sub forma de CD-uri de comandat, fie, mai nou, sub forma de abonament online, pe un an.

- Muzzy Online - pe Muzzy l-am testat, cautand resurse pentru invatarea limbii germane pentru copii. I.-nei i-a placut mult si a ramas abonamentul online, a invatat multa germana urmarind filmuletele de acolo si acum il folosim din cand in cand si pentru rusa. Avantajul este ca avem acces online la toate limbile, inclus in acest abonament. 

- Brillkids Little Reader - acest program este dedicat in primul rand sa-i invatam copiii mici citirea fotografica, insa se poate si este folosit cu succes de multi parinti pentru invatarea limbilor straine. Little Reader este un software care se download-eaza pe calculatorul personal si puteti alege ce curriculum sa cumparati - in engleza, franceza, spaniola, rusa, araba, chineza. Lectiile sunt structurate pe zile, cate 2/zi. Se poate descarca varianta trial, gratuita, care contine primele 10 lectii in engleza si care le puteti folosi pe timp nelimitat. Este un software foarte bine facut, continutul interesant si atractiv pentru cei mici, si poate complementa foarte bine un program de invatare a englezei, francezei etc. Noi folosim curriculum-ul in limba rusa pentru Little Reader.

- Petralingua - Sunt cursuri online pentru copii cu varsta intre 3 si 10 ani; se invata primele 500 de cuvinte frin flashcarduri animate, cantece, video-uri, exercitii animate, dar si exercitii de printat si rezolvat pe hartie. Despre experienta noastra cu ei, am scris in acest articol.

- Wink to Learn - este un program foarte bine facut pentru invatarea primelor notiuni intr-o limba straina pentru copii. Este facut sub forma de flashcarduri digitale, cu sunet. Noi am avut CD-urile in spaniola - ce e interesant acum ca ei au varianta de online streaming, adica poti sa iti alegi contra cost ce niveluri doresti si sunt disponibile vreme de 2 ani online. E o varianta ok, inainte costul transportului era destul de ridicat, cand ofereau doar CD-uri. Aveti un free trial la fiecare limba sa vedeti cam ce contin.

- Speekee + Salsa TV - noi le-am folosit pt spaniola, impreuna cu Little Pim.

Invatand mai intai cuvintele si expresiile de baza din aceste programe, copilul va prinde si mai multe ulterior de la desene, muzica, aplicatii ipad etc, avand deja o baza pe care sa invete mai departe.
Urmand aceste programe, aveti si o succesiune zilnica de lectii, o structura, care ajuta la invatare.

Ce se intampla mai departe, ma veti intreba -- dupa ce copilul invata cuvintele si notiunile de baza?
Il expuneti in continuare prin desene, muzica, povesti audio etc si cautati alte moduri prin care sa invete. O solutie ar fi playgroup-uri cu alti copii nativi in acea limba. Ateliere de invatare a limbilor straine intr-un mod placut, prin joaca. Ore private, tot prin joaca, fie cu profesori romani, fie, ideal, cu vorbitori nativi.

Noi astfel am procedat cu limba spaniola, pe care I. a vrut sa o invete iar eu nu vorbeam spaniola, sa o pot invata in acelasi mod in care am invatat-o engleza. Atunci am familiarizat-o cu vocabularul de baza folosind Little Pim si Wink to Learn Spanish, continuand cu Speekee si Salsa TV, complementand totul cu muzica si desene in limba spaniola. (cate putin, si nu neaparat in fiecare zi ---- nu va ganditi sa o lasam sa stea cu orele zilnic la TV/laptop, nici vorba!). Dupa ce a invatat in acest mod vreme de cateva luni (si eu alaturi de ea), am avut norocul sa cunoastem o familie cu 2 copii din Mexic, care stateau temporar in TM. Am vb cu ei, si asa a inceput I. sa mearga la ei acasa, 1-2 ori/saptamana, la joaca si mici activitati in limba spaniola. I-a placut la nebunie, si acum regreta ca s-au mutat in alta tara prietenii ei mexicani:)
Am vrut prin asta sa va dau un exemplu cum se poate invata o limba straina, chiar daca parintele nu o vorbeste fluent.

Cu speranta ca acest articol este de ajutor parintilor care ar vrea sa ii invete o limba straina pe copii acasa dar nu sunt siguri pe ei, nu vorbesc bine limba sau chiar deloc, eu va doresc mult spor, si va astept cu intrebari (si raspunsuri!). De asemenea, m-as bucura sa impartasiti cu noi experienta voastra de invatarea a limbilor straine cu copiii acasa!

3 comments:

  1. Salut,
    De la ce varsta putem invata un copil o limba straina utilizand una din referintele de mai sus? (pentru care iti multumim foarte mult!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majoritatea merg de la 1 an, pana pe la 6-7 ani.
      Pt varsta 1-2 ani - Little Reader e cel mai potrivit, urmat de Little Pim, Dino Lingo si Wink to Learn.
      Succes!

      Delete
  2. Salut,
    Multumim tare mult pentru sfaturile tale, Adina.
    In cautarea unui program pentru copilul meu de 1,7ani, ma intrebam daca nu exista cumva programe ce afiseaza carti in limbi straine citite cu voce tare? Sau aplicatii care trateaza in parallel mai multe limbi?(cuvantul rostit intr-o limba vs cuvantul rostit in alta limba).
    Multumesc,
    Rodica

    ReplyDelete