Despre joaca senzoriala si importanta ei am mai povestit, cand am scris articolul pentru Noriel. Revin acum la acest subiect, si mai cu seama la sensory bins, deoarece am primit sugestia de la Lucky Rock de a povesti putin pe marginea acestei teme.
Copiii mici invata cel mai bine daca toate simturile lor sunt implicate in procesul de invatare. Joaca la nisip, joaca cu apa, cu texturi diverse si culori variate, mirosuri si zgomote diferite, toate ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului. Tot cautand pe diverse bloguri informatii despre early learning, am vazut ca se folosesc mult ceea ce ei numesc sensory bins - cutii senzoriale - practic niste cutii mare de plasic, umplute cu un mediu (apa, nisip, pietricele, cereale, fasole, pom-poms, bile hidrofile) si diverse alte obiecte, jucarii, impreuna cu pahare, linguri, clesti - pentru activitati de sortare, turnare, potrivire, numarare etc. Ideile sunt multe, merita cautate. Cateva exemple:
- Daca dati o cautare pe google, veti gasi multe multe imagini, suficiente sa va inspirati din ele, fara a mai avea nevoie de cuvinte.
- Ceea ce mi-a placut mie cel mai mult - ideile de la Happy Hooligans, un blog excelent, pe care il recomand pentru ideile inovative de joaca pentru copii.
- Daca folositi Pininterest, veti gasi si acolo multe idei, grupate laolalta.
- Probabil ca multi dintre voi deja ii urmariti pe cei de la 1+1+1=1, si ei folosesc sensory bins.
1. Sensory bin cu apa. Simplu - cutie transparenta, apa calduta si diverse cani, sticle si o palnie. A avut mare succes, I. a turnat, a fost fascinata de palnie, etc, toate aceste fiind exercitii de turnare fiind antrenamente excelente pentru coordonare, motricitate fina, etc etc. Ca si variatie, se poate adauga un burete si un bebe caruia copilul sa-i faca astfel o baie.
Turnam, folosim palnia, exersam incheietura mainii. |
Am avut doua variante: cea de facut mancare, si cea de constructie:). Ambele au generat diverse scenarii de pretend-play.
In poza tocmai indesa in gura dinozaurului.... |
Santierul de constructie |
Aici era dilema care masina va face urmele cele mai mari. A gasit raspunsul -jeep-ul! |
3. Sensory bin cu orez vopsit.
4. Sensory bin cu bile hidrofile. Despre bilele hidrofile am aflat prima data de la Raluca. Abia zilele trecute am gasit in sfarsit de cumparat, la un magazin chinezesc, si au un mare mare succes.
Bile hidrofile, o lingura si un castronel. |
Potrivim si numaram. |
Si pisicii i-au placut! |
Invitatie la joaca |
Ice-cream, anyone? |
Voi ati incercat sa faceti astfel de sensory bins? Daca da, haideti sa le vedem si noi, adaugati-le in colectia de mai jos!
Doamne, copiii cred ca sunt in extaz in timpul unor asemenea activitati...si mie imi vine sa bag mainile pe-acolo!!!!!!!!!!
ReplyDeleteAdina, excelent articolul (as usual), multumim mult de tot pentru idei!
Da, si sunt usor de facut, mie asta imi place, ca imi ia putin timp sa le organizez, asta conteaza mult pt mine.
DeleteFoarte fain articol, Adina, mi-ai starnit cheful de joaca!
ReplyDeleteNu-i asa, Raluca? Si pe mine ma relaxeaza sa ma joc din astea cu ea. Bilele alea galbene au iesit superbe!
DeleteAceste activitati sunt geniale!!! Foarte util articolul tau, multumim. Si ca intotdeauna, ne recomanzi cate un blog interesant :)
ReplyDeleteRoxana, ma bucur ca iti plac!
DeleteAm mai gasit un site cu multe activitati sensory, nu stiu daca il ai deja pus pe undeva. :)
ReplyDeletehttp://nurturestore.co.uk/
Mersi, da, il am pe FB, primesc updates de la ei, sunt faini:)
DeleteAdina va oferim premiul de blog Liebster.Poti vedea mai multe informatii pe link-ul nostru :http://gradinitaalphabet.wordpress.com/2012/09/15/liebster-premiu-de-blog/
ReplyDelete