Sunday, March 31, 2013

Language Challenge - April 2013 - Week 1. Ten minutes at a time

[The English version] / [The Romanian version is available below]

So here we are, in the first week of our Language Challenge - April 2013!
And here's my plan:
  • If you speak a foreign language (even if not at a fluent level) and you have not yet started to teach your child too, this is a good time to begin! Children, especially those ones under the age of 6, pick up on languages so easily, their brains are wired for language acquisition at this moment!
  • If you have started already, but you're not very consistent with language teaching, I invite you to use 10 minutes each day during this month, to teach your child a second (or third) language.
  • Or, if your child is already bilingual, why not add a third language? Take a bit of time during this month to expose him to a new language. It will be so beneficial to him!

 

The Rules of the Language Challenge - April 2013

 

  • To sign up, please leave a comment below and let us know your plan for this month! Tell us the age of your kids and if you already taught them foreign languages. And tell us what language you want to introduce or reinforce during our Language Challenge. Please share with us what materials/resources you have used so far, especially if they are free. You can sign up at any time during this month.
  • Each Monday (starting with next week) there will be a check-in post, where I would like you to let us know how the previous week went. Share with us your impressions and your kids reactions!
My suggestions for the first week:

Week 1. Ten minutes at a time 

 

Let's use 10 minutes at a time to teach our kids a foreign language. Why 10 minutes? Because maybe we don't have more time available at a time. And maybe the kids will not pay attention for more than 10 minutes. But that should be enough, especially if you add it up: 10 min in the morning, and 10 more in the afternoon, 10 more of listening to songs in the car, and 10 more to read a book in the target language. And that's quite a lot, isn't it, if you add it up! Just do that each day and you will see the results!

So what can be done in 10 minutes?
  • Read a book in the target language. A printed book, an online book, or a read-aloud one.(There are free online books out there, here are some suggestions).
  • Let's listen to music - especially to songs that imply movement.
  • Watch a short video/cartoon in the target language on Youtube.
  • For computer time, choose a game in the target language.
  • 10 min are more than enough to introduce some flashcards and play some easy matching games in the target language, etc.
The idea is to add the target language to your child's environment - to expose him to it in short bits of time - and do it in a playful manner! 
What would you use for 10 minutes of language exposure?
 

----------------------------------------------------------------------------------

[The Romanian version]
Dupa cum va spuneam in articolul precedent, va propun o luna de articole, activitati, sugestii si mai ales planuri pentru a va ocupa mai mult de ocupa de invatarea limbilor straine impreuna cu copiii vostri. De ce? Pentru ca de multe ori o comunitate de parinti implicati se ajuta foarte mult unii pe altii, se sustin si se motiveaza unii pe altii, impartasind modul in care lucreaza, rezultatele pe care le au, dar si tintele pe care doresc sa le atinga.

Photo courtesy of iStockphoto, Melanie Kintz
De aceea eu va propun un plan in aceasta luna.
  • Daca stiti o limba straina si inca nu ati inceput sa-i invatati si pe copiii vostri, va invit sa incepeti, in aceasta luna. 
  • Daca ati inceput, si nu sunteti consistenti, va invit in aceasta luna sa va concentrati si sa lucrati cate un pic, in fiecare zi. Cate 10 minute pe zi. Sau mai multe runde de cate 10 minute, daca timpul va permite. Detalii mai jos.
  • Iar daca deja copilasul vostru vorbeste binisor o a doua limba, de ce sa nu incercati sa adaugati o a 3-a limba, in timpul acestei luni? Cateva cuvinte introductive, cateva cantecele - si testati reactia copilului dvs. Poate va raspunde pozitiv!

Care sunt regulile acestui Language Challenge - April 2013?

 

1. Inscrierea. Cei care doresc sa participe, ii rog sa scrie un comentariu la acest email, prin care sa ne spuna pe scurt care e planul/dorinta/speranta lor pentru aceasta 'luna lingvistica'. Ce limba straina vor sa-i invete pe copiii lor? Sau ce limba straina ii invata pe copiii lor deja, si cu aceasta ocazie vor sa se ocupe mai mult zilnic de invatare. Sau pur si simplu cu ocazia asta vor sa inceapa sa-i expuna pe copiii lor la invatarea unei limbi straine (sau a unei limbi noi, etc). As dori sa treceti si varsta copiilor. De asemenea, daca deja lucrati la invatare, daca doriti, as vrea sa impartasiti cu noi felul in care ati lucrat pana acum, ce materiale folositi, resurse online etc - in ideea ca ceilalti participanti sa invete de la voi. Astept cu mult drag si interes sugestii de invatare prin joaca, si tot ce doriti sa impartasiti cu noi! (Puteti lasa un comentariu mai jos, sau sa scrieti un articol la voi pe blog referitor la provocarea noastra, si sa lasati linkul catre articol mai jos.)
2. Provocarea in sine. In fiecare luni voi avea un articol nou - iar in comentariile articolelor va voi ruga sa faceti un scurt sumar a ceea ce ati reusit sa faceti in saptamana care a trecut. Ce a prins, ce a functionat si ce nu. Si daca nu ati reusit prea mult, din diverse motive, nu e nimic, reveniti cu un coment si povestiti-ne cate un pic, e ok. (La articolul de azi am nevoie doar de prezentarea initiala).
3. Va puteti inscrie si pe parcurs, nu numai in prima saptamana - pentru cei care afla ulterior de provocare, sa lasati un comentariu la acest articol.
4. Vom avea concursuri si giveaway-uri pentru cei inscrisi in provocarea noastra! Deci, atentie, numai cei care se inscriu in luna noastra lingvistica (adica cu un comentariu mai jos), si participa regulat in fiecare luni cu un comentariu despre saptamana din urma - vor putea participa la giveaway-uri.

Voi incepe eu cu ce imi propun in aceasta luna: sa caut/cumpar si mai ales sa folosesc materiale in limba spaniola pentru I. (4 ani si jumatate), dar si sa studiez si eu cate putin limba spaniola. Am o carte pentru mine - o voi prezenta pe aceasta, precum si materialele ce noi le vom folosi in aceasta luna, pentru limba spaniola. De asemenea, as incerca o scurta familizare cu cateva cuvinte din limba germana. Iar in ceea ce ma priveste, limba araba m-a fascinat intotdeauna - asa ca pe parcursul acestei luni de Language Challenge voi incepe sa caut materiale, sa vad ce e disponibil online, sau aplicatii pt iPad.

Week 1. Ten minutes at a time 

 

Ce va propun eu in prima saptamana din Language Challenge - April 2013?
Sa-i ajutam pe copiii nostri sa invete o limba straina in reprize de cate 10 minute. De ce 10 minute? Pentru ca s-ar putea sa nu avem timp pentru mai mult. Sau poate nu stim cum sa ne organizam pentru mai mult. Dar 10 minute de joaca in engleza (sau orice alta limba) se poate.O repriza de 10 minute dimineata, apoi inca 10 minute dupa-amiaza, 10 minute in masina, 10 minute inainte de culcare. Daca le adunati pe parcursul unei zi, suna chiar bine, nu-i asa? Jumatate de ore pe zi, sau poate chiar o ora, inseamna enorm pentru copii, mai ales pentru copiii sub 6 ani, care invata usor, din mers, o limba straina, cu expunere constanta.

Dar ia sa vedem, ce se poate face intr-o repriza de 10 minute?
  • In 10 minute putem sa citim in copiilor o carte in engleza (sau franceza/germana, etc). O carte, daca avem - sau o carte online. Sunt carti online citite. 
  • In 10 minute putem sa ascultam o poveste audio. 
  • Sa ne uitam la desene animate in acea limba, mai degraba decat in limba romana. 
  • Daca ii lasati pe copii sa se joace pe calculator, alegeti un joc cu caracter educativ in limba engleza, cum ar fi cele de la British Council Kids.
  • In 10 minute putem sa prezentam cateva flashcards, sa ne jucam, sa facem perechi sau jocuri gen Lotto.
Photo from http://walkingontravels.com
  • Sa ne jucam tematic in acea limba - de exemplu, facem o ferma si ne jucam cu animalele numindu-le in acea limba. O idee pentru a semnala momentul cand vorbim in acea limba: sa introducem o jucarie noua care vorbeste doar o anume limba, deci in preajma ei trebuie sa vorbim si noi acea limba. Sa facem un teatru de papusi - va fi sigur un succes!
  • Sa ascultam muzica pentru copii timp de 10 minute sau mai mult - sa invatam un cantecel nou in fiecare saptamana. Sa alegem cantece care pot fi exprimate cu usurinta prin miscare - de genul 'Head, shoulders, knees and toes', in engleza.
Si astfel, poate vom ajunge sa realizam ca dedicam o ora pe zi pentru invatarea unei limbi straine. O ora facuta din 10 minute de cantece, 10 minute de joaca, 10 minute de citit o carte si tot asa. Si chiar daca nu ajungem la o ora pe zi, si numai 10 minute conteaza!

Si pe adulti ii sfatuiesc acelasi lucru. Sa-si acorde 10 minute pe zi pentru a se ocupa de ei insisi, de a asculta putin muzica in limba tinta, sau sa citeasca un articol online. Putin cate putin se aduna, si veti vedea ce rezultate frumoase apar!

Va astept cu mult drag sa imi povestiti si voi ce limbi straine invatati deja, ce metode folositi, dar si ce limbi straine ati dori sa invatati! Dupa ce va inscrieti, fiti cu ochii pe blog in zilele urmatoare, pentru ca va urma un giveaway!

34 comments:

  1. Buna, Adina!

    Ma bucur ca ai ales aceasta tema, mai ales ca sunt pasionata de invatarea limbilor straine.

    Nefiind prima oara cand scriu in comentarii, vreau doar sa spun ca eu mi-am expus fiica - 3,2 ani acum, la limbi straine, inca de mica, prin ascultarea unor cantecele pentru copii in franceza, engleza, italiana, la cititul in primele doua mai ales din revistele acelea cumparate de la Inmedio, despre care vorbeam mai demult, iar de o saptamana am inceput sa-i citesc in italiana dintr-o carticica primita in dar. O amuza unele expresii, unele jocuri de cuvinte, dar mai ales retine cu foarte mare usurinta diverse cuvinte. Acelasi lucru l-am observat si cand vine de la gradinita, unde are ore atat de engleza, cat si de franceza, in fiecare saptamana venind cu cantecele noi, pe care noi le repetam apoi acasa.
    De asemenea, are in grupa si un baietel bilingv, de la care a imprumutat expresii, pe care apoi le foloseste acasa :).

    Iti urez spor la ceea ce ti-ai propus!

    R.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramona, multumesc pentru comentariu. Tu ai fost de la inceput alaturi de noi, multumim!

      Delete
  2. Abia asteptam postarea urmatoare si iat-o! Fetita mea va implini 2 ani si 4 luni si stau cu ea acasa, zilnic ii pun cantecele in engleza si spaniola, dar si vreo cateva in franceza, de la tine am descoperit desenele animate cu Caillou care ii plac mult, I-am mai pus phonics songs, sparkabilities toddler. Acum stie alfabetul in engleza si sa numere pana la 10 si cateva cuvinte. In spaniola stie doar cuvinte, dar mie mi se pare prea usoara limba spaniola. Mama mea va veni din spania peste 2 luni si I-a luat 7 carti, sa vedem cum va fi cu ele. Am mai cumparat de la inmedio carti in franceza, dar nu e interesata, cred ca e si prea mica si sincer, nici eu nu stiu ce sa fac mai departe. Am gasit little pim in spaniola gratis si il mai pun, ii place de el. Acum nu prea stiu ce sa mai fac mai departe sau daca fac bine ce fac. Cateodata imi zice "a cazut one", adica cifra 1 e pe jos, sau imi zice dimineata cand se trezeste "holla". Vreau sa iti spun ca imi place propunerea ta si abia astept sa mai invat de la voi, eu is cam dezorientata asa si nu stiu, fiind mai pe la inceput, cum ar trebui sa continui, mai ales ca la citit nu prea sta, nu are rabdare, doar povestesc eu imaginile din carti, iar la televizor sta cam mult dupa parerea mea, chiar si cu cantecele, dar o las cand trebuie sa fac mancare sau e ceva urgent de facut, muuuult mai mult de 10 minute.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adina, multumesc pentru participarea la provocare! Voi stiti deja multe! Mai ales daca mama vine din spania, cat sta cu voi aveti ocazia sa exersati cat mai mult limba spaniola! Poti sa incerci Salsa TV (http://www.gpb.org/salsa/term/episode) au un limbaj accesibil pt copii, pt invatare, si e gratuita. Poate mai gasesti cate ceva in sectiunea Spanish Learning de sus de pe blog. Sa aveti spor!

      Delete
  3. Participam si noi, Adina! Am scris mai multe aici: http://oglinzi.blogspot.ro/2013/04/provocarea-lunii-aprilie.html

    ReplyDelete
  4. Participam si noi, eu si baietelul meu Iustin in varsta de 3 ani. Vreau sa profit de provocare pentru joaca mai consecventa cu limba engleza. Iustin se uita cu placere la desenele animate cu Dora the explorer, asa ca deja a "prins" anumite cuvinte si expresii pe care le foloseste mai ales cand se joaca cu alti copilasi. Cand era mai micut si inca nu putea pronunta un anumit cuvant in romaneste folosea varianta in engleza, daca era mai usor de pronuntat (de ex. "open" in loc de "deschide"). Ce mi-am propus: sa-i citesc cate o carticica in engleza in fiecare zi - nu am facut-o pana acum, sa ascultam cantecele in engleza si sa inventam un joc pornind de la respectivul cantecel eventual sa invatam si versurile in engleza ale cantecelelor. Daca vom avea timp de mai mult, va anunt. Multumim de provocare.

    ReplyDelete
  5. Buna ziua! Participam si noi, eu si baitelul meu de 1 an si 9 luni. Imi doresc ca baietelul meu sa cunoasca mai multe limbi straine si deja am inceput cu limba engleza. Momentan ii place sa vada pe youtube nursery rhyme songs. Ii plac de asemenea carticelele sonore. Avem momentan doar de la editura Prut cartea "Enciclopedia ilustrata a limbii engleze" cu butoane pentru cifre, culori, forme si intentionez sa o achizitionez si pe cea cu alfabetul, joc de carti - engleza de la editura Gama. Frumoasa provocarea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Alina, si bine ai venit! Ati inceput frumos! Incet incet o sa descoperi multe alte materiale pe net si nu numai, sa aveti spor!

      Delete
  6. Intram si noi in hora. La 2 ani si 4 luni Rares nu vorbeste foarte bine nici in romana deci n-am pretentii exagerate. L-am "expus" limbilor straine de foarte mic si insistam in continuare. Momentan numara pana la 10 cand in romana cand in engleza cum ii e mai usor (one, two, "tii", "sis", eight, "nai(n)", "te(n)" e cam puturos si nu termina cuvintele. Cu cat insist mai mult pe tema asta cu atat se incapataneaza mai tare sa NU le termine. Ne uitam la animal planet si alte canele pe aceeasi tema si imi denumeste animale. Obisnuiesc sa-i pun pe youtube povesti in engleza dupa ce i le-am povestit in romana. Desenele animate la tv sunt doar in engleza si vad ca "interactioneaza" cand are chef. (la mickey mouse clubhouse ii pune sa repete una alta si intra in joc, dar repet: nu mereu). Imi propun sa-i citesc/povestesc in engleza. Nu prea are rabdare sa-i citesc...merg mai mult pe povestit. Se uita in carte la poze si imi spune el ce intelege de acolo iar eu trebuie sa-i confirm sau nu ce zice el. Activitatile noastre se desfasoara preponderent in weekend pentru ca in cursul saptamanii mergem la cresa iar seara prefera sa se joace cu noi decat sa ii insirui eu cartonase si carticele in limbi straine (o zi doua pe saptamana imi ies pasentele)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mami de Rares, ma bucur ca aunteti alaturi de noi in luna asta mai 'lingvistica'. Va doresc mult spor!

      Delete
  7. frumoasa initiativa!
    Eu am doi copii - Daria (6 ani) si Andrei (4 ani)
    Am inceput engleza cu Daria din ianuarie 2012 (meditatii, cu mine, la scoala...)- 10-30 min/zi de joc si jocuri, seara citim o poveste/ o carticica in engleza
    Destul de rapid a prins si Andrei auzindu-ne pe noi, am inceput sa-i citesc si lui carti cu masini si trenulete.
    Zilnic vorbim in engleza, putin cu putin; ori avem o discutie simpla de genul (buna dimineata, cum ai dormit, cum te simti, cum a fost la scoala, ti-e foame?, ce vrei sa mananci?......).
    Am folosit mult sistemul cu flashcards pentru bagajul de cuvinte, dar prefer varianta discutiilor pentru a prinde si un pic de accent.
    De ceva vreme tot vreau sa incepem si cu germana. Poate ca provocarea ta este exact ceea ce aveam nevoie ca sa incepem si a doua limba straina ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astept sa ne povestesti cum merge cu germana!

      Delete
  8. Buna, Adina! Si eu sunt incantata de aceasta provocare si iubitoare a limbilor straine!
    Noi locuim in Spania si in casa vorbim 2 limbi, mai mult eu, pentru ca sotul este spaniol iar baietelul nostru de 3 ani si 3 luni prefera sa vorbeasca in spaniola desi intelege limba romana in proportie de 80% si uneori primesc si feed-back in romana.
    Scopul meu este acela de a-l determina pe micut sa vorbeasca romaneste. Ce fac in aceasta privinta? Ii vorbesc in romana, desi nu atat de mult pe cat mi-as dori, citim carti in limba romana, ascultam cantecele sau vedem ceva desene animate pe youtube in romana. Stie cateva poezii scurte in romana, cateva cantecele din folclor pe care i le cantam mult inca de cand era mic si "Inger, ingerasul meu" rugaciune pe care o spune constiincios seara de seara cand ne pregatim de culcare. Caut sa aiba contact cu copilasi romani si vorbitori de limba romana. Luna aceasta vom merge in vizita la bunicii din Romania, unde vom sta mai bine de 3 saptamani si unde sper ca-si va imbunatati capacitatea de a se exprima in aceasta limba.
    Ce-mi propun? Sa-i vorbesc mai mult in romaneste, sa-i mai cumpar carticele si dvd-uri (gen Kemy curiosul) in limba romana, sa caut aplicatii in romana pentru android si sa descopar mai multe desene animate educative in romana. V-as multumi pentru sugestii!
    Mentionez ca la gradinita se familiarizeaza si cu limba engleza, acasa avem carti si in engleza si franceza (avem si noi carticele Picoti, Bilou, Toupie etc) ... Le citim adesea si pe acestea si cunoaste suficient vocabular, dar eu pun accent pe romana.
    Voi urmari articolele urmatoare cu interes pentru a afla trucuri, metode de la toti cei implicati intr-un asemenea proces. Multumesc pentru ideea cu jucaria ce intelege o singura limba si in preajma careia trebuie sa vorbim limba vizata. O vom aplica urgent! :)
    In cele din urma, doresc sa-ti ofer sprijinul meu in privinta materialelor in limba spaniola! Astept un semn! Cu bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simona, desigur ca am nevoie de ajutor in ceea ce priveste materialele in spaniola, multumesc mult! Imi trimiti, te rog, un mail la bogdana000@yahoo.com ? Multumesc!
      Vacanta pe care o veti petrece in Ro va avea in mod sigur efect pozitiv asupra limbii romane! Va doresc mult spor si ma bucur sa va cunosc!

      Delete
  9. Pe noi ne stii de multa vreme :) Eu am inceput sa ii citesc lui S. in engleza din prima saptamana de viata, si continuam cu asta, ascultam in engleza cantecele si povesti, insa luna aceasta vrem sa atacam totul organizat. Cateva ponturi am scris aici- http://caietpentrucasamea.wordpress.com/category/jumatate-de-ora-de-engleza/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaa, Raluca, noi ne stim demuuult;) Ma bucur sa va am alaturi si cu aceasta ocazie!

      Delete
  10. A. (4 ani si 9 luni) a inceput engleza si spaniola de la 2 ani si 2 luni cu Your Baby Can Read, Tweedlewink ,Trebellina si respectiv Little Pim Spanish. Am continuat dupa 2 luni cu Little Reader si Little Math. Acum le reluam pe toate din cand in cand, citim carti imprumutate in engleza, sau carti online, urmarim cantece pe youtube, cantam acasa mult in engleza. Acum suntem la trial ReadingEggs, un program foarte bun si in care a invatat rapid sa citeasca, nu doar sa retina si sa reproduca, in engleza.
    O. are 1 an si 2 luni si facem engleza cu Little Reader de cand avea 6 luni, dar practic el aude engleza de cand o canta fratele lui sau de cand vorbea mami cu fratele lui cat el era in burtica :P Ce fac cu unul fac cu amandoi de fapt, asa ca tot ce e mai sus e valabil si la el.
    De saptamana trecuta am incput sa urmarim cantecele in franceza. Si stim un cantecel pe de rost de mai mult timp.

    Pe luna asta planul este sa ajung la biblioteca franceza si sa incep sa citesc si in franceza pt ei, si sa facem mai multa franceza. Apoi si rusa, ca sa invat si eu odata cu ei :P Iar cu spaniola, ar fi frumos sa continui, caci A. are nevoie de mai mult decat a invatat din Little Pim. Am uitat sa mentionez de Readeez - la noi se invata mult pe muzica, orice, nu doar limba straina :)

    Sfaturile tale cu 10 min sunt mai mult decat potrivite, sunt excelente. Si ai dreptate. Iti multumesc pentru idei. Chiar se poate face. Cred ca trebuie sa capatam mai mult curaj si mai multa incredere in noi insine ca le putem preda copiilor ce limbi straine dorim noi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andrea, multumim ca ne-ai impartasit din experienta ta. Va doresc mult spor cu franceza, si mai ales cu rusa! Daca afli ceva materiale faine, da-mi de stire, am o amatoare de rusa in casa :))

      Delete
  11. Buna Adina,
    Sunt Andreea, am descoperit de curand blogul tau si ma fascineaza, imi este de mare ajutor. Am o fetita Catalina (6,6 ani) si un baietel Radu (3,3 ani). Eu cu fetita mea nu am dat dovada de tact si implicare suficienta pentru a i se parea amuzant sa invete o limba straina,pot spune chiar ca in acest moment cand deschid eu subiectul dau mereu peste o usa aproape inchisa. Dar sunt optimista si cu ajutorul vostru sigur o sa gasesc o modalitate de a schimba situatia. Cu Radu este mai bine, ii plac cantecelele, desenele, carti in engleza nu prea avem, dar de saptamana asta imi propun sa schimb asta.
    Iti multumesc pentru informatiile extraordinare, link-urile si povestile pe care le-ai impartasit.

    ReplyDelete
  12. Buna ziua!
    M-a tot pregatesc sa comentez aici inca de cand a aparut postarea dar mereu cei mici intervin cu cate ceva.
    Urmaresc blogul inca de la aparitia lui, desi initial mi s-a parut "nu pentru mine", probabil pentru ca se vorbea mult de engleza, copii sunt de varte diferite si de aia am revenit la el mai tarziu. Oricum, acum il urmaresc cu drag, cu interes, si imi este de un real folos.
    Multumim tare mult de provocare, pentru mine este una adevarata, pt ca nici eu nu stiu prea multa engleza, asa ca imi propun sa invat si eu cu baietelul meu de 2 ani si 7 luni.
    Chiar de ieri am inceput, i-am citit cateva carticele, apoi ne-am jucat pe un laptop de copii, iar in final am inceput sa numim obiectele din casa in engleza(adunate au fost 40-50 min). Zic "numim" pentru ca eu spuneam si baietelul meu chiar repeta dupa mine, sau la un moment dat zicea singur anumite cuvinte in engleza, ceea ce pt mine este un start bun. Eu imi propun de mult sa trecem mai serios la engleza, insa mereu amanam si gaseam si scuze. Acum insa iata ce mi-am propus: sa-i citesc zilnic minim o carte noua in engleza, sa ascultam cantecele, sa facem teatru de papusi, sa-i pun desene in engleza, sa invatam cuvinte noi mereu unde mergem (in parcul de joaca, in vizita), si la fiecare tema sa-i spun/vorbim si in engleza (de exemplu tema transporturi, plante, anotimpuri, casa mea, insecte, animale)
    Multumim inca o data si de abia astept sa aud/impartasim impresii.

    ReplyDelete
  13. Multumim de provocare, e pe masura! Eu am doi copii, in virsta de 8 si respectiv 6 ani. Pina acum au facut engleza la gradi si la scoala; plus de un an urmeaza cursurile de la BritTeen, primul nivel (cursuri British Council pentru copii). Spre rusinea mea, marele meu necaz e ca nu prea vor sa vorbeasca cu noi in engleza, astfel ca e un mister ce stiu si ce nu... Engleza am inceput-o cu ei de dinainte de gradinita, cu desene animate, cintecele, CD-urile Disney Magic English... Acuma luam regulat carti de la British Council super-adecvate virstei, le citim, ne distram.. am descarcat gratuit si de pe Amazon la sugestia ta.

    In afara de asta am invatat cu ei vreo duzina de cintecele frantuzesti, din reviste. Si i-am dat cam un an- un an jumate la ore de maghiara, cu educatoarea lor de la gradi (am stat o vreme cu ei la Budapesta, eu nu stiu maghiara decit asa.. vreo citeva zeci de expresii prinse din mers).

    Nu stiu cit voi putea sa ma tin de provocare luna asta, dar am inceput, timid. Deocamdata mi-am propus sa consolidam cunostintele existente - respectiv sa ma prind si eu care sint acele cunostinte:).. Am inceput sa reluam fisele de la Brit Teen, care in mare parte sunt luate de pe site-ul www.mes-english.com - multe resurse gratuite, am inceput sa-l exploram. Sper sa am timp sa scriu si pe blog despre asta - insa saptamina asta e saptamina altfel si m-am implicat cu alti parinti in programul copiilor de la scoala - gatim cu copiii, mergem la un festival, etc. etc. si nu stau chiar roz la capitolul timp. Dar incerc macar sa documentez tot ce facem, apuc eu cindva sa pun pe blog.

    Sper sa se inscrie multa lume, o sa preiau anuntul in prima faza pe FB si apoi las un link cind scriu cite ceva. Bafta multa tuturor!

    ReplyDelete
  14. Ne alaturam si noi!Baietelul meu are 4 ani si vrem sa-l ajutam sa invete mai repede si mai usor germana, pt a-i face acomodarea la gradinita mai usoara. Loc la gradinita avem din septembrie, dar din cauza racelilor repetate, a stat mai mult pe acasa. Trebuie sa spun ca limba germana nu-i e total straina, sotul a mai vorbit cu el pe germana, de la 2 doi ani de cand are voie la desen, acestea au fost numai pe germana, la gradinita aude limba, pe strada etc. Ce-mi propun eu pentru aceasta luna:
    - sa introduc in fiecare saptamana 6 cuvinte noi, cuvinte ce le aude des la gradinita;
    - sa-i citim seara chiar si numai un fragment dintr-o poveste in germana.
    Uitatul la desene si saritul in pat pe muzica germana, nu le mai adaug la scopuri, ca intra in programul zilnic, vreau- nu vreau.
    Invatatul noilor cuvinte, imi propun sa-l realizez plecand de la jocurile ce le cunoaste si ii plac, in care sa modificam usor subiectul si regulile.
    Eu nu am blog si nu stiu cum as putea sa atasez fotografii in care sa arat materialele folosite. Poate cu un album picasa, sau aveti o alta idee?

    ReplyDelete
  15. Aseara R.(4.2) mi-a spus :"Mami, poate imi da Dumnezeu sa stiu toate limbile Pamantului", "Tu de ce nu ai invatat germana? Colegii tai au invatat?". Tare mult mi-ar placea sa introduc germana in programul sau.

    ReplyDelete
  16. Provocarea ta a picat la tanc! Am vazut-o cand ma aflam pe blogul Ralucai la sectiunea engleza :))Cu mare teama ma gandesc sa-i introduc a 3 a limba baietelului meu M.(3.11), ma provoci sa-mi iau inima in dinti si sa continui ceea ce am inceput de vreo saptamana:).M. vorbeste deja fluent romana-italiana datorita faptului ca s-a nascut intr-o familie mixta. Are o surioara de 14 luni pe care incerc s-o invat contemporan si limba materna.Problema e ca, sunt singura in casa care vorbeste romaneste iar o data cu inceperea gradinitii, prefera sa se exprime exclusiv in italiana.Daca inainte era mai in urma cu italiana, acum se intampla exact opusul. Suntem in stadiu la care el imi vorbeste in it. iar eu ii raspund ro.Ma lupt sa nu se dea uitarii limba minoritara, pe care incerc sa i-o propun si surioarei urmand metoda one person, one language.Pana acum am invatat limba romana citind multe carti, prin cantece si joc, vacante estive la bunici si participand la diferite concursuri gen Maratonul de citit dupa AC, foarte antrenante care ne-au provocat sa citim si sa ne jucam mai mult.
    De curand am ascultat muzica in engleza si vad invata din zbor versurile, asa ca am zis why not, ce.ar fi sa incepem sa invatam si putina engleza.Urmand sugestiile Ralucai am inceput prima lectie asa:i.am dat baietelului 4 stelute albe pe care le-a colorat cu rosu, galben, verde si albastru si le-a lipit pe caiet. Le.am repetat apoi am ascultat cantecelul asta:http://www.youtube.com/watch?v=XwxqAJR6i3s . La lectia urmatoare am recapitulat culorile de la prima lectie la care am adaugat portocaliu, roz, mov si negru urmate apoi de acest cantec http://www.dreamenglish.com/mp3/colorsong201.mp3
    Le-a retinut imediat! Apoi am citit Brown Bear, Brown Bear, What do you see?, si am facut cateva activitati pe baza cartii. In plus, avem cd cartii pe care l.am ascultat chiar azi in masina in drum spre casa de la gradinita.Tine in mana un cub cu animalele din carte si le cauta in timpul lecturii. Ah, mai nou, imi zice: "Mami, da aici nu e Blue Horse, nici Teacher, nici Children" sau: pai children erau si in The wheels on the bus :))
    Inceputul n-a fost greu, acum sa vedem ce va urma... astept idei si metode distractive de predare. Situl dreamenglish.com l-am vazut recomandat pe blogul Ralucai intr-un coment si, sincer m-a ajutat enorm si, cred ca il voi folosi si pe viitor.

    ReplyDelete
  17. Buna Adina!
    Imi place mult provocarea ta si de cand am vazut articolul imi propun sa ne inscriem dar tot a intervenit cate ceva. Eu am 2 fetite Elena (4 ani si 4 luni), Maria (2 ani si5 luni) si de ceva vreme avem un atelier de engleza unde sapamanal facem lectii de engleza si cu alti copii. Elenei ii place foarte mult si vrea sa vorbim in engleza si in afara atelierului. Ma intreaba mereu cum se spune in engleza la diverse lucruri si e incantata de ceea ce poate retine. Chiar si Maria stie cantecele, numara foarte bine pana la 10. Noi facem totul in joaca, caut pe net tot felul de activitati si jocuri pentru a fixa diverse teme.
    Puteti vedea aici ce fel de activitati facem http://douafetecucuiete.wordpress.com/2013/04/07/descoperim-mijloacele-de-transport/
    Blogul tau ne este de mare ajutor, am gasit aici o multime de site-uri folositoare. Te felicit pentru tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
  18. Pe fetita mea o chema Teodora si are 3 ani si 4 luni. Deoarece sotul este grec, vorbeste cu ea in greaca,iar noi in engleza. Asadar as vrea sa invete engleza si ea, deoarece se simte exclusa, neintelegand ce vorbim.Stie sa numere pana la 5 si cateva cantecele.Blogul este foarte folositor.

    ReplyDelete
  19. Bună,şi noi vrem să participăm,fetiţa mea are 1 an şi 4 luni şi de când avea câteva luni am încercat să îi citesc în alte limbi sau să îi pun cântecele. Despre toate acestea am scris aici http://heyamblog.blogspot.ro/2013/04/provocarea-la-invatarea-limbilor.html Îmi pare bine că am găsit acest blog, cred că îmi va fi de un real folos, mai ales că acum vreau să încep ceva mai serios şi cu limba franceză.

    ReplyDelete
  20. Buna! Ne primiti si pe noi? Baiatelul meu are aproape 4 ani, as dori sa invete engleza, adica sa invatam impreuna mai exact,am inceput deja cu carticele cu winnie...pe diferite teme....sper cu ocazia asta sa avansam....!

    ReplyDelete
  21. Raluca Radulescu, TargovisteApril 10, 2013 at 3:52 AM

    Hello, hello! In sfarsit, m-am hotarat sa incerc o participare "activa" :). Am aflat de aceasta provocare de pe facebook, ieri, iar de atunci, tot citesc comentariile, accesez diversele site-uri recomandate. Initial, ma gandeam sa raman simplu observator, dar in acelasi timp, sa aplic metoda celor 10 minute, cu baietelul meu, Darius, in varsta de 4 ani. Pana la urma, m-am gandit ca poate ceva din ceea ce folosim noi (eu si sotul meu), ar putea folosi cuiva, asa ca voi incerca sa impartasesc si eu din experienta proprie. Si ca sa nu ma indepartez de subiect, pot spune ca de comun acord cu sotul meu, incercam sa invatam limba engleza cu cel mic, treptat. Initial, am inceput prin a utiliza limba engleza intre noi, atunci cand nu voiam ca el sa inteleaga ceea ce vorbim :D. Acest lucru i-a starnit curiozitatea, asa ca la inceput am incercat, desi stiam clar ca nu va functiona, ca in week-end, sa ne uitam impreuna pe ceva carticele de limba engleza, pentru copii... A mers, vreo 3 week-end-uri. Atunci, am renuntat la carticele si am inceput sa folosesc replici in limba engleza in timpul jocului de sambata dimineata - "Roll the dice, please!" etc. A functionat mult mai bine (evident!!). Dupa aceea, am inceput sa introduc diverse replici in limba engleza, la culcare, cand il lasam la gradi si ne luam la revedere, cand spunem "multumesc" sau aseara, cand tati se pregatea sa plece intr-o calatorie in interes de serviciu de vreo 3 zile, am invatat sa spunem "I'll miss you!" etc. Pe langa asta, pe Minimax, "Repetam cu Nody" este foarte util, desi la inceput nu voia sa repete cuvintele... Acum, a inceput sa imi spuna cuvinte pe care nu stiam ca le stie, iar cand am intrebat, mi-a raspuns ca "asa a spus Nody!". Intalnirea cu un prieten de origine turca a fost tare interesanta , pe de alta parte, limba noastra comuna fiind engleza. Chiar a utilizat cateva cuvinte si expresii stiute de el pentru a se face inteles :). Am hotarat in cele din urma, sa scriu aici, pentru ca "unde-s multi puterea creste" si cred ca ma ajuta sa ma concentrez mai mult asupra acestui aspect, sa urmaresc progresul copilului. Asa ca, va urez succes si voua si astept cu nerabdare sa aflu cum merg lucrurile. Pentru a face mai mult decat am facut pana acum, mi-am pregatit ceva materiale pentru dupa- amiaza asta?! :)

    ReplyDelete
  22. Buna Adina,
    incerc de cand am vazut postarea sa imi fac putin timp sa scriu si promit mai multa consecventa :). Sper sa nu fie bai daca nu apuc sa scriu lunea despre saptamana ce a trecut si daca nu ne putem inscrie la concurs, macar participam activ pe blog pentru ca blogurile voastre (am vazut multe nume cunoscute aici) imi dau idei pentru noi activitati.
    Sa incep, asadar. Eu am 2 fetite, A. care are aproape 3 ani si I. de 1an si aproape 3 luni. Anul acesta pentru noi pare anul limbilor straine. Am inceput cu franceza, total intamplator. Mergeam la Institutul francez la joaca si pentru ca tot ne facusem abonament, am imprumutat niste carticele si CD-uri. Au fost un real succes, astfel ca dupa o saptamana A stia deja cateva cantecele si I stia sa danseze si sa gesticuleze conform indicatiilor. Am continuat, mai mult pe partea muzicala si acum mergem la cursul de franceza o data pe saptamana si luam carticele pentru A si cantecele pentru I. (ca ea merge la CD player si imi cere "cante"). Am inceput si cu engleza. Am tot cautat chestii peste chestii pe net si cel mai bine au prins cantecelele celor de la www.supersimplelearning.com Pe vremea aceea nu venisera la noi in oras cei de la Learn with music (care merg pe aceeasi metoda) asa ca am decis sa cumpar pachetul de cantecele al celor de la SuperSimpleLearning. Am facut o investitie excelenta. Folosim cantecelele cu orice ocazie si va dau doar cateva exemple: Clean up! - ca sa strangem jucariile :), Walking, walking - ca sa facem mai amuzant drumul spre casa, sau ca sa uitam ca am obosit, Rain, Rain go away - cu mesaj direct catre mama natura. Spre surprinderea mea, I, inafara ca a prins miscarile de dans incearca in felul ei sa tina pasul cu noi si la cantatul pe strada :) si acasa repeta si ea cuvintele dupa noi :). Si, ca sa fie tacamul complet, A o sa inceapa si germana la gradi. La fix cu planul meu de anul asta cand mi-am propus sa invat germana.

    ReplyDelete
  23. Buna ziua!
    Despre provocare am aflat saptamana aceasta 'rasfoind' blogul Ralucai, asa ca venim si noi in 'clubul' vostru !:)
    Provocarea aceasta ma motiveaza sa ma apuc serios de germana impreuna cu piticul meu de 3 ani si 11 luni. Invatam impreuna deoarece nici eu nu stiu germana iar de 4 luni suntem in Germania si-mi este tare greu doar cu engleza.
    Am inceput ca aplicam metoda celor 10 minute (in mai multe reprize :)),avem si doua carticele foarte bune (atat pentru cel mic cat si pentru mami): 'Germana pentru cei mici ' 1 si2 cumparate din tara la un pret foarte bun. Tot de mare ajutor ne este un mini-laptop Fulger McQuinn in germana,pe care G. il indrageste tare mult.
    G. a invatat sa numere pana la 2o foarte bine , iar cu putin ajutor mergem si mai departe:)), acum ne jucam si invatam culorile, fructele.... Punem desene animate in germana, cantecele de pe net(aici am avut ceva probleme ca sunt cam putine, daca m-r putea ajuta cineva cu link-uri, multumesc aniticipat), mergem des la librarie si 'citim' carti in germana....citim e un fel de a spune pentru ca e o provocare si pentru mine.
    G. merge si la gradinita de 2 saptamani, insa ....aici avem un hop de trecut cu acomodarea, 'nu inteleg ce zic copiii, ce zice d-na...'.
    G. indrageste tare mult si engleza, insa deocamdata din motive lesne de inteles, ne vom axa pe germana.
    Imi propun sa fac rost de mai multe materiale: flashcards, carti pentru copii in germana, cantecele si sa avem mai multe reprize a cate 10 minute de germana pe zi.
    O sa-mi fac timp sa scriu mai multe pe blog.
    Spor la invatat tuturor!

    ReplyDelete
  24. O provocare care imi place tare mult! Participam si noi!

    Buburuza are 5 ani si face la gradi engleza si germana. Engleza face zilnic, germana de 2 ori pe saptamana.

    Din ce am observat eu, la engleza are anumite notiuni de vocabular. Daca o intrebi cum se spune la un cuvant in engleza stie sa-ti spuna, in schimb nu face deloc conversatie.

    Pana acum acasa am citit cateva carti in engleza cu ea, dar nu am insistat.

    O sa profitam de aceasta provocare si o sa incerc sa realizez o parte din activitatile acestei luni in engleza. Cu alte cuvinte, noi o sa ne ocupam de engleza :)

    Cand era mica toate desenele le vedea in engleza. Acum s-a prins ca sunt si in romana si automat le cauta pe cele in romana.

    Am deja in minte cateva teme pe care sa le abordez cu ea.

    Laura

    ReplyDelete