Wednesday, February 27, 2013

Introduction to Botany - How do Plants Grow? (An Experiment)

Pentru ca I. indrageste mult plantele, am decis sa facem cateva lectii de botanica - mai ales ca se apropie si primavara.

Am inceput cu un experiment - pentru a vedea cum cresc plantele - am facut si noi cunoscutul experiment de a pune la incoltit boabe de fasole intr-un borcan cu vata.
Am pregatit materialele necesare pe o tavita -


Si i-am aratat I-nei cum sa puna mai intai vata in borcan:


Si apoi a pus cateva boabe de fasole in lateral, invartind borcanul, pentru a fi vizibile cand vor creste. Ea spera ca se vor face un vrej mare de fasole, ca in povestea cu Jack si Vrejul de fasole :)


La sfarsit a turnat apa incetisor in borcan, iar in zilele urmatoare i-am dat o pipeta, pentru a nu turna prea multa apa (vata trebuie sa fie umeda, insa nu exagerat de uda).


Si am pus borcanul undeva la lumina si caldura.

Dupa 3 zile - am putut vedea radacinile - si astfel am aflat ca prima data din samanta creste radacina (apoi tulpina, si frunzele).


Dupa 4-5 zile (sunt doua plantate una langa alta) .


Dupa exact 1 saptamana, iata ce am avut:


Admiram in fiecare zi cat cresc plantutele noastre (si I. spera la vrejul de fasole urias din poveste....:)

Am continuat cu alte activitati despre plante, insa despre acestea vom vorbi in postarea viitoare.

Thursday, February 21, 2013

French Success

"All Children are Linguistic Geniuses". - Glenn Doman, How to Multiply Your Baby's Intelligence

[English version]

In the previous post (where I shared my thoughts on how children learn to read) I said that Glenn Doman's book - 'How to Multiply Your Baby's Intelligence' (that you can read and download free from here) gave me the idea of starting to teach my daughter French, besides the English and Romanian that she already spoke fluently. (I raised my daughter bilingually, in English and French, and then, when she was 3.5 yrs old, I've introduced the French language as well.). By reading Doman's book, I understood that children have the capacity to absorb 3 or more languages from their environment, if they are constantly exposed to them - 'All children are linguistic geniuses' - Doman said.
After reading this book, I found the BrillKids forum, where I was impressed by all the parents involved in teaching their children multiple languagese. That gave me the courage to give French a try and then continue in our language journey by gently introducing a bit of Spanish as well.

So, I've introduced French about 10 months ago and my daughter can speak full sentences, gramatically correct and carry on a conversation in French with a native speaker.
How we started learning French? You can read about it here.
We took a few weeks break from French during the winter holidays until recently, and I feared she would forget (as I do, if I don't practice constantly) - but since we picked French back this week (at her request) - it turns out she did not forget. It took her a couple days to get back to talking properly in French - but no, she did not forget it.

I've noted down some sentences that I heard from her, to give you some examples of where her French level is -
"Comme ca, elle ne tombera pas!"
"C'est leur maman."
"Elle lui a demande quelque chose."
"C'est pour lui."
"Je vais l'ouvrir la porte."
"Je suis comme Tchoupi qui retrouve Doudou."
"Qu'est-ce qu'on peut bien faire?"

Here's a video I've recorded of her, speaking French, at bedtime (telling you about Angry Birds - L'oiseau fache, as she calls them) - you can only hear her, no image.


So, why is the title of this post - French Success? It's because of something that happened a couple days ago, while I was with my daughter at the French Cultural Center's Library (L'Alliance Francaise). We were spending some time there, in the children's room, when one of the new French girls, working there, came in. My daughter went to her and started talking to her in French. And then they talked for a few minutes, in French, while I said nothing. After a while, the French girl looks at me and asks me 'Vous-etes francaise?' (Are you French?) --- Ummm, no, I reply. 'Then how come the little girls speaks French so well?' ... She was suprised ... and noticed that my daughter can translate, too, if prompted.
This made me feel good about our French progress, and it surely means that we need to keep going, that we're on the right path.

-------------------------------------------------------------------------------------

[Romanian version]
Spuneam in postarea anterioara ca ideea de a o invata limba franceza pe I. a venit in urma lecturarii cartii lui Glenn Doman - 'How to Multiply Your Baby's Intelligence' (o puteti citi si descarca gratuit aici).
Aceasta carte confirma ceea ce stiam si eu (am scris in aceasta postare), ca perioada optima pentru un copil de a invata o limba straina este pana la 6 ani. De la 0 la 6 ani, de fapt, si mai bine, intre 0 si 3 ani, creierul copilului este 'setat' pentru a absorbi, retine si invata limbajul. Stiam ca un copil are capacitatea de a invata in paralel doua limbi, de mic. Am aflat ca acel copil va invata 3 sau chiar 4 limbi, sau mai multe, daca e expus in fiecare zi la acele limbi, daca persoanele din jurul lui ii vorbesc pe acele limbi. Cu alte cuvinte 'All children are linguistic geniuses', spune Glenn Doman in cartea lui.

Dupa ce am citit aceasta carte, am ajuns pe forumul BrillKids, unde este o sectiune intreaga dedicata invatarii timpurii a limbilor straine. Am ramas uimita cat de implicati sunt parintii de acolo in a-si invata copiii limbi straine, unele chiar pe care ei nu le cunosc.
De aceea ne-am incercat norocul si cu franceza, pe langa engleza cu care am inceput cand I. avea 1 an.
Despre cum am procedat cu franceza, am povestit in aceasta postare.

In perioada sarbatorilor de Craciun si dupa aceea am facut un pic de pauza cu franceza - mai mult involuntar, pentru ca aveam atat de multe de carti de Craciun in engleza, incat tot citind si ascultand colinde, ne-am axat mai mult pe engleza. Tot in perioada asta, I. a cerut sa asculte povesti audio in engleza, mai ales ca le-am descoperit pe cele de la SnoryNory. De asemenea, in ultima vreme, s-a uitat mai mult la desene animate in spaniola, deci franceza a fost putin neglijata... Eu mi-am facut griji, mi-a fost teama ca va uita daca nu foloseste limba - eu cel putin, daca nu aud limba franceza o vreme, imi este greu sa vorbesc, sa-mi gasesc cuvintele.
Se pare ca I. mi-a 'prins' grjile din zbor, ca toata saptamana aceasta a cerut sa citim in franceza, sa asculte muzica, povesti audio etc, in franceza. I-a luat si ei o zi-doua sa-si dea drumul la vorba in franceza -- dar, se pare ca nu a uitat.

Am notat cateva formulari de-ale ei, care pe mine m-au mirat si bucurat, din punct de vedere al constructiei gramaticale - ma bucur ca le-a invatat asa, din cartile citite, de la povestile audio - si nu cu greutate, pe bancile scolii, asa cum am invatat noi franceza, de fapt mai mult gramatica.

"Comme ca, elle ne tombera pas!"
 
"C'est leur maman."

"Elle lui a demande quelque chose."

"C'est pour lui."

"Je vais l'ouvrir la porte."

"Je suis comme Tchoupi qui retrouve Doudou."

"Qu'est-ce qu'on peut bien faire?"

Un lucru frumos ce ni s-a intamplat zilele trecute (motivul pentru care am pus titlul postarii - French Success): eram cu I. in sala pentru copii de la Centrul Cultural Francez. La un moment dat, in sala intra o frantuzoaica - una din cei care vin si stau un an in Ro, pe baza de voluntariat, cred. I. se duce la ea, si incepe sa ii vorbeasca in franceza. Ea raspunde, si se converseaza ele doua vreme de cateva minute in franceza. Eu nu zic nimic. La un moment dat, frantuzoaica ridica ochii spre mine si ma intreaba pe mine 'Vous-etes francaise?'  -- 'Non...', raspund eu,  de unde..... Si urmeaza intrebarea ei --- pai, si atunci de unde stie fetita asa bine franceza??? :) I-am explicat .... ca a invatat, ca ii place, ca prinde repede etc .... a fost tare mirata, a observat ca si traduce - din ro/fr si invers daca e nevoie .... deci .... am avut o confirmare frumoasa ca munca noastra nu e fara rost....pentru ca va marturisesc sincer, franceza mea nu a fost la nivelul englezei, am avut si inca am emotii daca fac fata cu franceza, ma mai perfectionez si eu alaturi de I. Desigur, si I. mai are mult mult de invatat, dar noi ne bucuram ca ii place, ca invata cu mult drag, asta e cel mai important.

Bun, cam atat voiam sa va spun azi .... si va las in compania I-nei, sa va povesteasca cate putin in franceza despre jocul ei preferat - 'L'oiseau fache' - asa le-a botezat ea in franceza pe Angry Bird. Video-ul este numai pentru auzit, e fara imagine, de data asta:).


Stiu ca exista mamici, printre cititoarele blogului nostru, care ii invata pe copiii lor franceza. Poate, daca vedeti acest articol, ne lasati un comentariu si ne spuneti voi cum procedati, ce materiale folositi, etc. M-as bucura tare mult sa aflu despre experienta voastra!

Tuesday, February 19, 2013

Thoughts On How Children Learn to Read - Ganduri despre cum invata copiii sa citeasca

De mai mult de un an, am tot meditat asupra mecanismelor ce se petrec pentru ca un copil sa invete sa citeasca. Am citit despre mai multe metode - despre invatarea cu phonics, prin metoda Montessori dar si invatarea prin flashcards (metoda Doman). Hotarasem sa o invat pe I. sa citeasca in engleza mai intai - si am scris despre cum am inceput, si alte idei - in aceasta postare.

Cartea pe care eu am citit-o despre Metoda Doman se numeste 'How to Multiply Your Baby's Intelligence' si o gasiti pentru a o citi si descarca gratuit aici.

La inceput am fost foarte sceptica asupra metodei Doman de invatare a citirii prin aratarea rapida a unui set de flashcarduri zilnic copiilor mici, chiar foarte mici, sub un an sa citeasca. In cartea de mai sus se explica foarte clar detaliile acestei metode.

Am fost sceptica si pentru ca I. mea avea deja 3 ani cand am descoperit aceasta metoda, recunoastea toate literele (sunetele literelor) - si nu a parut defel receptiva la folosirea flashcardurilor pentru a invata cuvinte intregi.
In schimb acum, dupa un an si ceva, dupa ce a invatat sa citeasca pe litere (cu phonics), incearca sa citeasca cuvintele direct, fara sa le mai citeasca pe litere - si ii face mare placere cand citeste un cuvant direct, fara a-l mai buchisi. De fapt, sunt o multime de cuvinte pe care ea le recunoste acum vizual, nu pentru ca i le-am aratat ca flashcards, ci pentru ca le-a citit de mai multe ori. Si, mai mult, acum ii plac si flashcardurile -- am incercat zilele acesta sa-i arat cateva carduri cu sight words (the, look, like, - cuvintele care apar cel mai des in limba engleza, si care se decodifica mai greu cu phonics/pe litere, avand reguli specifie.) - si a reactionat foarte pozitiv la ele, chiar jucandu-se ulterior pentru a forma mici propozitii singura.

Cand mi-a cazut zilele trecute ochii pe acest articol - How Children Learn to Read - in sfarsit am gasit raspunsuri la dilemele mele! Mai cu seama, acest paragraf, pe care il citez mai jos:

"Beginning readers use one section of the brain to link the phonetic sounds to the appropriate letter, and a second section to turn them into words. It's a process that takes some time, which is why children learning to read often read very slowly. But then something interesting starts to happen: a third section of the brain begins to take over. This section helps the child build a permanent registry of familiar words that can be recognized on sight. This enables them to read by seeing the whole word instead of stopping to sound it out every time they see it. Reading eventually becomes effortless."

Deci, cu alte cuvinte, dupa ce citesc de mai multe ori aceleasi cuvinte, copiii le retin, vizual si le vor citit direct. Bineinteles, are sens, nu-i asa, nici noi adultii nu stam sa buchisim pe litere cuvintele, ci le citim dintr-o privire, de fapt, le recunoastem - am inteles cum e posibil ca acei copiii mici sa invete sa citeasca cu metoda Doman (prin flashcarduri) la o varsta foarte frageda (la 1-2 ani). De fapt, prin aratarea succesiva a flashcardurilor este stimulata exact a 3-a zona a creierului despre care se vorbeste in paragraful de mai sus. Ulterior, cand vor mai creste, acesti copii vor ajunge sa isi extraga (singuri sau cu ajutor) regulile fonetice pentru a invata sa decodifice si cuvintele pe care nu le recunosc, sau care sunt mai complicate.

De asemenea, in acest articol pe care il stiu de la Raluca, explica foarte bine:

"A note on teaching phonics: a child with an auditory digit span of less than 6 will probably not be successful at learning to read using phonics. This is because the child cannot hold the auditory pieces in his brain long enough to figure out what the word is. So, until the child has an auditory digit span of 6 or better, we recommend teaching sight words while the auditory processing is being improved. Once it comes in, phonics is taught quickly and easily and the reading takes off. Trying to do this prematurely frustrates you and the child. "

Cu alte cuvinte, unii copii sunt imaturi din punct de vedere a procesarii auditive pentru a intelege si citi cu fonice, insa vor beneficia de la invatarea prin invatarea cu flashcards, sa retina vizual cuvintele intregi, urmand ca in timp sa se urmareasca dezvoltarea procesarii lor auditive.

Desigur, nu (mai) pot aplica in totalitatea pe fiica-mea aceasta metoda Doman - pentru a va arata daca functioneaza sau nu, de la zero -- insa am toata convingerea ca Ecaterina, fetita speciala a Ralucai (care urmeaza programul NACD bazat pe regulile Doman) ne va demonstra ca functioneaza!

Cartea despre Metoda Doman se numeste 'How to Multiply Your Baby's Intelligence' si o gasiti pentru a o citi si descarca gratuit aici. Pe mine m-a fascinat indeosebi sectiunea dedicata invatarii timpurie a limbilor straine - despre capacitatea incredibila a copiilor mici de a invata cu usurinta mai multe limbi straine cand sunt expusi zilnic la ele - si m-a inspirat sa incerc limba franceza cu I. A fost o idee foarte buna, I. a fost si este foarte receptiva. Despre invatarea timpurie a limbilor straine am scris in aceasta postare.

Veti gasi mai multe informatii despre metoda Doman pe blogurile Ralucai si a Andreei.

Sper ca va sunt de folos aceste informatii, eu le gasesc foarte interesante si folositoare, ca de altfel tot ce inseamna invatarea timpurie!
Daca aveti intrebari si credeti ca ma pricep sa raspund, lasati un comentariu!

Friday, February 15, 2013

Montessori-style World Continents Pin Map with Flags / Recapitulam continentele in stil Montessori

Despre continente noi am mai invatam, daca va amintiti lectia noastra despre continente. Inca de atunci am vrut sa fac o harta a continentelor in stil Montessori, cu stegulete - si iata ca acum am reusit - si ne folosim de acest material pentru a relua lectiile de geografie.

Am folosit World Continent Pin Map with Flags - materialul gratuit aflat in sectiunea Montessori Print Shop - Free Materials.
Aveti acolo steguletele cu continentele (denumirea pe o parte si forma continentului in culoarea specifica), aveti harta alb-negru a continentelor, precum si toate instructiunile de folosire.

Steguletele si harta se printeaza. Noi am colorat harta in culorile specifice Montessori - pentru ca cei mici sa retina mai bine localizarea fiecaruia. Apoi lipiti stelutele pe scobitori.

Am folosit cardurile cu continente in stil Montessori de la The Helpful Garden.

Mai intai prezentati copilului materialul, continentele, etc si apoi ii aratati cum se pun steguletele pe tabla de pluta.


Este un material inedit, care pe langa beneficiile cognitive, ajuta si la dezvoltarea motricitatii fine a copilului prescolat. In plus, nu e dificil sa il realizati si copilul il poate relua oricand.

Friday, February 8, 2013

The Very First Reading Set from Usborne

In urma cu cateva luni am cumparat de la Carti Copii de pe Facebook setul The Very First Reading Set de la Editura Usborne. (Setul este la reducere in aceasta perioada.)

Este un set de 15 carti pentru copiii incepatori ale cititului in limba engleza.
Ce e deosebit la aceste carti este ca parintele citeste impreuna cu copilul, in sensul ca pagina din stanga o citeste parintele, iar pagina din dreapta, care contine text mai putin, scris mai mare - o va citi copilul.
Gasiti mai multe informatii, dar si sfaturi, activitati etc aici.
De asemenea, puteti vedea online cateva pagini dintr-una din cartile din set - Run Rabbit Run.
Fiecare carte are la sfarsit cateva exercitii de aprofundare a textului, etc, exercitii care se pot descarca online, chiar daca nu ati cumparat cartile.

Noi am inceput cu prima carte din set - Pirate Pat.




 O parte din exercitiile de la sfarsit:


 Am citit impreuna :)


 Si o parte din exercitiile de la sfarsit:

Thursday, February 7, 2013

Parerea I-nei asupra unor probleme importante!

Probabil ca va amintiti ca in ultima vreme am citit mai multe carti pe teme biblice, si in general am incercat sa ii explic cat mai mult I-nei despre ce se intampla in Biblie, dar si in Biserica, la Sfanta Liturghie, etc. I. este interesata de aceste carti si de aceste teme.
Si ea intelege, cat intelege, la cei 4 ani ai ei.
Dar mai bine sa va povestesc si voua discutia din seara aceasta :)

Bunica I-nei este racita cobza, a stat in pat azi toata ziua. Spre seara, am vazut-o ca se ridica si o intreb
- 'Ce faci, ai inviat? Cum te simti?'

La care sare I.:
- 'Stii mama, Grandma nu poate sa invieze!'
- 'De ce?' o intreb eu, presimtind un raspuns interesant ...;)
 
Sta I. si se gandeste ....si dupa cateva clipe imi zice:
-  'Pentru ca nu stie sa transforme apa in vin!'

Wednesday, February 6, 2013

Montessori-Inspired Zoology Lesson: Classes of Vertebrates

In continuarea lectiei noastre de clasificare in Vertebrate si Nevertebrate, saptamana trecuta am povestit cu I. care sunt cele 5 clase de vertebrate: mamiferele, pasari, pesti, amfibieni si reptilele. Am avut putine emotii daca va intelege si retine aceasta clasificare. I-am spus pe scurt care sunt animalele care fac parte din aceste clase, precum si care sunt diferentele dintre cele 5 clase. Am comparat cate doua clase, de exemplu - i-am spus ca mamiferele au corpul acoperit de blana si nasc pui vii, pe cand pasarile au corpul acoperit de pene, iar puii ies din oua, nu se nasc la fel ca si puii mamiferelor. Am folosit enciclopediile Winnie:

Am folosit din nou cardurile cu Clase de vertebrate de la The Helpful Garden.
Am sortat animalele in functie de clasa din care fac parte.

Apoi am folosit cardurile pentru aceeasi sortare.
Ne-am uitat si la cateva filmulete pe youtube pe aceasta tema, printre care si acesta.

Surpriza placuta a fost sa constat, dupa cateva zile, ca I. a retinut denumirile exacte ale celor 5 clase de vertebrate, animalele care fac parte din ele, dar si caracteristicile fiecarei clase (fara a le mai fi repetat cu ea dupa ce am terminat lectia noastra).

Monday, February 4, 2013

Playing and talking - a mini-interview

[English]
Little girl loves playing vet with her toys - actually, if you ask her want she wants to be when she grows up - she's definitely going to reply - animal doctor!
So today she dressed herself up as a doctor, got her gear (stethoscope and throat stick) and went ahead to check the sick cats. And talked ..... and about future plans for herself and for her brother. (Yes, she has a brother, he's 11 years old, and she loves him very much.)

[Romanian]
Un mic interviu cu I., de dimineata :) S-a costumat in veterinar (e meseria pe care o sustine deocamdata ca o doreste pentru cand va creste mare.) si a trecut la actiune. Dar a si povestit despre planurile ei de viitor (si ale fratelui ei. Da, I. are un frate mai mare, A.are 11 ani:) )

Friday, February 1, 2013

Angry Birds Play

We had an Angry Bird - themed week, witl loads of activities from Homeschool Creations and 1+1+1=1. Little girl was so happy to see these printables, because it happens she's just in love with the Angry Birds game! 
We did tons of stuff, I do not have pictures for everything we did, but still, it is a lot! I also got some coloring pages from Creative Learning Fun' Angry Birds pack.

Nu-i asa ca ati auzit de Angry Birds? Ei bine, a auzit si I. ... si acum cateva zile a cuprins-o o adevarata pasiune pentru acest joc. Asa ca, m-am gandit sa-i pregatesc cateva printables cu aceasta tema, sa vad daca ii vor place sau nu. Ca i-au placut, e putin spus. A fost atat de incantata, cum n-a mai fost vreodata la vederea unor fise tematice. A lucrat cu foarte mare entuziasm si in fiecare zi a cerut sa-i mai fac si altele!
Am folosit pachetul de fise Angry Birds de la Homeschool Creations si cel de la 1+1+1=1.
Sunt o multime de activitati, nu am poze pentru tot ce le-am facut, oricum am facut mult! (pe parcursul a 3 zile).
Am incercat sa recream jocul Angry Birds, dar cum nu avem prastie, am folosit clestii :).

We don't have a slingshot, so we used tongs instead ;)
Activitate de taiere si lipire:
Cutting and pasting
Potrivirea clestilor pe litera de inceput:
Choosing the beginning sound
Pisica a fost nelipsita, ca de obicei ;)
The cat was there, as usual, in the middle of it all
Seara nu a vrut sa se culce pana ce nu a colorat tot cat si-a propus ea .... Ea care cu greu se lasa convinsa sa traga doua linii, acum a colorat cu entuziasm!

Bedtime coloring

Da, a si citit, inainte de culcare....
And bedtime reading
Dimineata a citit pisica...
Cat reading
Am facut mici marionete pe suport de clesti de rufe. I-au placut foarte mult, i-a placut si sa puna ea clestii, sa le faca singura.

Angry Birds puppets, on clothespins
Din nou, inainte de culcare. De data asta a vrut sa foloseasca Dot-paint.

Before bedtime dot-painting
A doua zi de dimineata s-a trezit cu gandul sa picteza cateva foi...

Painting early in the morning

Si apoi sa mai si coloreze o tura. Am deschis cutia de markere Expo Click - imi plac mult, culori vii - si au meritul ca functioneaza ca un pix, sunt fara capac, deci nu se vor usca daca copilul le uita fara capac.

Coloring with the new Expo Click markers

Si inca o tura de dot paint.
Another round of dot-painting.
Deci, s-a muncit mult zilele astea ;)
Voua va plac Angry Birds?