Wednesday, August 15, 2012

Maman, je veux grandir!

'Maman, je veux grandir. Je veux etre docteur, pour les animaux. Quand un animal est malade, le docteur vient, pour les guerir.'

Asa mi-a spus I. aseara, in timp ce o pregateam pentru culcare. E prima data cand a spus ca doreste sa fie ceva anume cand va fi mare ... asa ca am pus repede mana pe telefon si am mai prins putin din discutia care a urmat intre noi, despre porculetzul ei de jucarie care e bolnavior, iar ea, doctorul, il consulta, il aseaza in pat etc. Din pacate, fiind filmat pe telefon, nu se prea vede, doar se aude, nu era lumina, era doar veioza aprinsa...


Sunt aproape 5 luni de cand ne-am apucat de franceza ... eu cred ca suntem pe calea cea buna; ea doreste sa vorbeasca si in franceza, sa formuleze propozitii, intreaba cuvinte care nu le stie. Gramatica nu e perfecta, dar se straduie, sa le puna cap la cap. Iar eu, invat impreuna cu ea! Suntem amandoua castigate din aceasta experienta!

14 comments:

  1. un mare wow pentru fetita aceasta cu totul si cu totul deosebita!

    ReplyDelete
  2. Imi place mult ceea ce faceti si urmaresc cu mult interes blogul tau, Adina! Te felicit!
    Si, ca sa ma laud si eu :), Clara imi spunea chiar azi: mami, vreau sa-mi citesti in engleza!

    Bisous!

    Ramona

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo, Clara! Si .. Ramona ... sa stii ca si mie mi-ar place sa citesc despre ce faceti voi ;) te-ai gandit sa incepi un blog? Eu m-am lasat convinsa de Raluca sa ma apuc :)

      Delete
    2. Multumim :)!
      Mi-ar placea sa scriu pe un blog al meu, dar e mai complicat ...

      Plus ca eu nici nu petrec asamult timp impreuna cu Clara,asa cum faceti voi, ea dimineata merge la gradinita aceea Montessori, si ne vedem dupa ora 17.
      Ii citesc mereu in masina si dimineata si dupa-masa, mai ales in franceza din carticelele luate de la Inmedio.Ii place foarte mult Pikou.
      Cu televizorul sau computerul nu am incercat inca, dar vazandu-va pe voi si admirandu-va mult (tu, Raluca, Camelia), m-am gandit ca un acces limitat si controlat la anumite filmulete nu ar face decat sa ne ajute. Asa ca o sa incercam si noi ...
      Daca tot m-am apucat de scris ... :), as vrea sa scriu si aici si poate ii transmiti tu Cameliei de pe micatelier ... ca mi-ar placea sa comentez ceea ce scrie ea, dar nu stiu in ce fel. La tine merge cu varianta "anonim", la ea nu exista, iar eu n-am cont google. Poate trebuie sa-mi fac, nu? Ai idee cum sa fac?
      In alta ordine de idei, mi-ai dat mai demult adresa de mail, dar nu am salvat-o si, daca nu e problema, ti-as cere-o din nou. Multumesc!

      Ramona

      P.S. Tu, Raluca si Camelia sunteti preferatele mele in materie de bloguri de homeschooling. Multumesc si va felicit pentru tot ceea ce faceti! :)
      Si, apropo pentru Camelia, preferatul Clarei este Bach, vorbind despre carticelele acelea despre compozitori. Si eu am fost extrem de incantata atunci cand au aparut. Mi-am facut si o lista cu carti pe care as vrea sa le cumpar de pe bookdepository, carti pentru copii, despre artisti din toata lumea. Poate v-o trimit pe mail. Hai ca m-am luat cu vorba si nu ma mai opresc ... Pa!

      Delete
  3. Faci o treaba excelenta! dar si fetita e isteata! bravo voua!

    Am o intrebare: am vazut ca ai scris intr-un articol ca se pot lista cartile de pe wegivebooks, dar cum? unde e butonul :)?? ca am tot cautat si nu am gasit ...

    Multumesc!
    carmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carmen, multumim frumos:). Da .. buton nu este, asa e .. eu le-am listat cu PrintScreen (tasta PrtSc de la tastatura) si apoi am copiat imaginea in Paint, am salvat si printat. Daca e nevoie, spune-mi, si explic mai in detaliu :)

      Delete
    2. Aha, am reusit ... ca mult m-am mai invartit si nu stiam cum sa le printez (nu-mi place sa stau cu laptopul in brate cand ii citesc, prefer hartia).
      Multumesc!

      Delete
  4. E impresionant! Si cand ma gandesc ca stiu atatia absolventi de liceu, cu ani intregi de franceza in spate (chipurile!), care n-ar putea purta nici cea mai simpla conversatie spontana...

    Felicitari voua, amandurora! Faceti sa para totul tare simplu. (Si iac-asa ma viziteaza din nou diversi demoni ai bilingvismului - sa incercam si noi, sa nu incercam?...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi iti multumim, dar sa stii ca nu e asa simplu, pentru mine! Cu franceza mi-a fost cam greu, nu-mi aminteam, si nici acum nu-s multumita, as vrea sa pot fi mai fluenta, cu accent mai corect. I., intr-adevar, pare a invata usor, nu e in nici un caz chinuita de treaba asta:) cum am fost noi cateodata in scoala, incercand sa invatam. De aceea eu zic sa incercati si voi, acum, cand sunt mici ... stii, eu mi-am propus sa incercam franceza vreme de 6 luni, sa vedem unde ajungem, ce va invata I, etc. Sincer, nu ma asteptam nici in visele mele sa invete asa usor, si sa-i si placa! A fost o surpriza pt mine, cat a invatat, cu 2-3 carti pe zi, un pic de muzica si desene.
      Poate faceti si voi asa, 6 luni, sau 3 luni, si cate un pic in fiecare zi, si eu cred ca vei avea si tu astfel de surprize placute!!

      Delete
  5. Am mai scris si mai scriu, fetita ta ma uimeste, mi-e foarte drag cum ati invatat franceza in 5 luni, ma bucur ca am descoperit blogul tau.

    ReplyDelete
  6. Este de-a dreptul impresionanat si parca nu-mi vine sa cred! Cati ani are fetita ta? Eu abia am descoperit blogul tau si nu stiu ce sa citesc mai intai ca sa ma lamureasca despre English/French Homeschool. Cum se procedeaza? Eu am un baietel de un an dar n-am incercat niciodata sa comunic cu el intr-o alta limba. Poti sa-mi faci trimiteri la niste articole de pe blogul acesta care sa ma lamureasca?
    Felicitari pentru fetita! Este o scumpete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Anca! Multumim frumos pentru comentariu:)
      I. are 3 ani si 11 luni. Eu am inceput cu engleza cand ea avea 1 an, ca si baietelul tau:)
      Incet-incet, i-am vorbit cate un pic si in engleza, cantecele, etc mai apoi cand a mai crescut si desene scurte, in engl. De pe la 2 ani i-a placut sa stea sa ii citesc si de atunci i-am citit numai in engleza (Am scris si despre citit aici http://ourenglishhomeschool.blogspot.ro/2012/07/language-learning-5-books-day-per-week.html).

      Am mers un pic la deruta cateva luni, ca nu-mi dadeam seama cat intelege ... dar s-a vazut apoi ca a prins engleza paralel cu romana ... si repeta cuvinte, apoi propozitii, etc.

      Cum am procedat apoi ... cand eram numai eu cu ea, era timp de 'engleza', ii vorbeam in engl, ne jucam in engl etc. Si ea se obisnuise ... cand dadea cu ochii de mine (daca lipseam 1 ora sau ceva, si ea ramanea cu bunica), imediat imi vorbea in engleza.

      Cu franceza am inceput incet incet, acum 5 luni -- si a prins f repede -- eu zic din cauza ca avea deja antrenamentul a doua limbi -- i-a fost usor s-o achizitioneze si pe a 3-a ...

      Despre cand sa incepem sa-i invatam pe copii limbile straine, am scris un pic aici http://ourenglishhomeschool.blogspot.ro/2012/07/invatarea-limbilor-straine-cand-incepem.html

      Sper ca e de folos ...incerc sa mai scriu pe blog despre cum am invatat/invatam noi ... daca mai ai intrebari, iti raspund cu drag:)

      Delete