Tuesday, May 31, 2016

Story of the World - Istoria povestita copiilor

Astazi as vrea sa va arat cartea de istorie pe care o urmez cu I. acasa. E o cartea atat de reusita, incat imi este greu sa descriu in cateva cuvinte ce ne place la ea :) Este vorba despre The Story of the World, volumul 1 - Ancient Times - si face parte dintr-o serie de 4 carti care acopera toata istoria, pana in zilele noastre, scrise in special pentru copiii de clasele 1-4.

In educatia clasica ('classical education' - gasiti mai multe informatii pe site-ul si in cartea The Well Trained Mind), istoria se incepe in clasa 1 si se preda in 3 cicluri (cl 1-4 toata istoria, apoi se revine in cl 5-8 folosind surse mai diverse si alte metode, si din nou, in liceu, studiindu-se in adancime toata istoria).


Pentru clasele 1-4 se recomanda aceasta serie The Story of the World.- istoria povestita copiilor.
Cum se procedeaza? Parintii citesc copiilor din aceasta carte in cl 1 si 2, incepand ca din clasa a 3-a copiii pot sa citesca si singuri. Textul e destul de lung, nu e o carte cu poze, e o carte cu text, cu multe cuvinte, asa cum de altfel e educatia clasica - bazata pe cuvinte, pe intelegerea textului, pe exprimare etc.
Este foarte bine structurata, acopera mult din istoria antica, in ordine cronologica si mai ales, sub forma de poveste!  Totul totul curge frumos, vedem ce relatii au avut popoarele din vechime, copiii se familiarizeaza cu personaje istorice. Se acopera preistoria, civilizatiile stravechi, Grecia antica, China Antica, Imperiul Roman si multe mult altele.

De fapt, ideea la clasele 1-4 este de a-i familiariza pe copii cu istoria. Nu atat sa retina cat mai multe informatii, de altfel nu sunt testati, ascultati etc, ci sa li se creeze 'mental pegs' - puncte/informatii de reperinta, pe care se va construi mai mult ulterior, la gimnaziu si la liceu, cand copiii vor relua toate etapele istorice si vor studia mai in profunzime, folosind resurse mai complexe.

Cartea in sine - manualul - este acesta - pentru clasa 1. Se poate comanda ca si carte fizica, pdf, varianta Kindle si epub etc. Eu am comandat cartea fizica de pe Bookdepository - daca alegeti varianta pdf sau alt format electronic este mai ieftina.
Daca va uitati pe Amazon, puteti citi mai multe pagini din carte, sa va faceti o idee mai clara asupra felului in care e scrisa.
Pun si eu aici cateva imagini din carte - are in jur de 350 de pagini si acopera perioada incepand cu preistoria si pana la destramarea Imperiului Roman.

Prima pagina din cuprins:

Fragment din Zeii Egipului antic:


Fragment din capitolul despre China antica:


Legenda Minotaurului:


Fragment din 'Romulus si Remus':


Impreuna cu manualul, noi folosim si varianta audio, avem formatul mp3 care se poate cumpara tot de pe site-ul lor - in varianta audio se regaseste manualul in sine, citit de Jim Weiss - o voce deosebita - de la care sunt dissponibile multe povesti audio foarte frumoase, pe teme variate - le gasiti tot pe acest site, in categoria Jim Weiss. Noi avem multe dintre ele, va spun fara ezitare ca sunt unele din cele mai reusite povesti audio pe care le avem in engleza. De exemplu - Greek Myth, Julius Caesar, Shakespeare for Children, si multe altele. Toate pot fi cumparate direct in format .mp3 online.

Pe langa cartea si varianta audio a cartii, noi mai folosim volumul 1 din Student Pages - contine harti si pagini de colorat, activitati, etc pentru fiecare capitol din carte. Si mai este Activity Book vol 1 cu multe sugestii, idei, liste de lecturi suplimentare etc. Ambele pot fi luate sub forma .pdf.
Aici gasiti toate resursele pt istoria de grade 1 .

Cum procedam noi? Eu ii citesc I-nei cate un capitol, in unele zile o rog si pe ea sa citeasa cate un fragment, apoi povestim despre ce am citit, uneori punem in scena cu jucariile acel capitol :) Apoi, mai tarziu, dar nu neaparat, ii pun sa asculte acel capitol pe CD, timp in care coloreaza una din foile corespondente din volumul 1 din Student Pages
Pentru noi functioneaza foarte bine aceasta metoda, I. e un copil prin excelenta auditiv, deci invata multe ascultand. I. a devenit o mare iubitoare de istorie, , dar nu numai ea invata, ci si eu invat alaturi de ea, cu multa placere. Abia astept zilnic sa deschid cartea sa citim mai departe!

Cartea este dedicata copiilor de cl 1-4 nativi englezi, insa cred ca pote fi folosita cu succes si pentru copii e cl 5-8 de la noi care citesc in engleza, sau se poate incerca si traducerea ei in timp ce cititi copiilor mai avansati la engleza.

Asadar, pentru istorie noi folosim acum The Story of the World, volumul 1 - Ancient Times si suplimentam cu multe alte carticele despre care voi incerca sa scriu pe rand. Despre History Tales ale lui Terry Deary am scris deja, fac parte din cartile preferate ale I-nei, saptamanal ia cate una, doua la recitit. De la video-urile de la Brain Pop si Brain Pop jr. iar a invatat mult, informatiile se sedimenteaza usor usor si incep sa le lege in capsorul ei.
Mi-e drag de ea sa vad ca ii place istoria, si ca retine usor, fara a fi fortata sa invete nimic pe de rost, ci pur si simplu, de placere. Si imi place ca invat si eu alaturi de ea:)

2 comments:

  1. Availability of the information is wide spread on internet such that many people get some thing
    out of this. Awesome work .
    Norwegian dictionary

    ReplyDelete
  2. The procedure for the application of the LESCO new connection is simple. There are several steps that one should follow to apply for a new LESCO online connection. To apply for a new connection online, the customer should have access to a good internet service. Moreover, the customer should have a smartphone or a laptop with himself. Following are the steps to apply for a new connection:
    LESCO New Connection Procedure Fill out the application form for the new connection.

    ReplyDelete