Saturday, September 8, 2012

Despre invatarea limbii franceze - French Learning

How we started learning French

English:
I have started to introduce French to my already bilingual daughter (English and Romanian) about 6 months ago (when she was 3.5 yrs old). I have asked it if it was ok for me to show her a book with words and images in French. She agreed, so I went ahead with it. we started with simple picture books, for babies and toddlers, really nice books that we borrowed from the local French Cultural Center (Alliance Francaise). She loves music, so had a lot of that, on CDs and youtube (Comptines). We read each day, and she listened attentively. We watched DVDs and cartoons on youtube (Trotro, Leo et Popi, Franklin la tortue).
She picked up so much, in 6 months, she can handle a conversation with a native French speaker (at  the local French Cultural Center) and she loves to say about herself  'Je suis une fille francaise!'. You can see below a video of her singing, and another, only audio, of her, telling me a story that she just made up!

Romanian:
M-am gandit ca poate ar fi de folos o colectie de idei si informatii despre felul in care am abordat noi limba franceza, ce fel de materiale am folosit, ce a avut succes, si ce nu. Am inceput acum aproximativ 6 luni, cu cartea Invat Limba Franceza de la editura Gama. Contine practic imagini cuprinse in categorii, cu numele obiectelor respective in franceza. Cartea vine cu un CD pentru calculator, cu aceleasi imagini, iar cuvintele sunt pronuntate in franceza. Mi s-a parut excelenta pentru copii - exista si variantele in engleza si germana, cu exact acelasi continut. I-nei i-a placut cartea, pentru CD nu a prea avut rabdare - poate din cauza ca erau doar poze si cuvinte, fara alt continut.

Ulterior, ne-am inscris la Mediateca Centrului Cultural Francez unde am gasit o multime de materiale! Carti, reviste, CD-uri cu muzica, DVD-uri, multe multe, pentru copii! La inceput am cautat tot asa, carticele simple, in genul cartilor de bebe, cu imagini si denumiri. Am luat CD-uri cu muzica de copii, care au avut succes, pentru ca I-nei ii place mult muzica. DVD-urile cu desene in franceza a inceput sa le aprecieze doar dupa vreo 3 luni, probabil ca atunci a inceput sa le inteleaga.
I-am citit in fiecare zi cate un pic in franceza, pana a prins gustul si a inceput singura sa ceara sa citim in franceza. Am incercat sa urmam modelul celor 5 carti pe zi, pe parcursul unei saptamani, cu cartile imprumutate de la Centrul Cultural Francez.

La sugestia Ramonei (multumim mult!) am cautat la standurile de presa Inmedio reviste in franceza pt copii. Si am gasit mai multe, la preturi in jur de 12 lei: Picoti, Wakou, etc. Picoti merge cel mai bine la varsta asta (3-4 ani) la invatarea francezei.

Am cautat muzica pentru copii pe youtube. Cele mai frumoase mi se par cele de pe canalul Comptines. Ei le au impartite si pe categorii, pe liste, de exemplu, pe aceasta lista sunt cele mai cunoscute. Am lasat-o pe I. in fiecare zi sa se uite 15-20 de minute la aceste cantecele pe calculator (daca dorea, bineinteles). Astfel a invatat singura sa cante multe dintre ele.
De exemplu, Pirouette, in varianta originala:


Si in varianta mai scurta, a la I:



Tot pe Youtube am cautat desene in limba franceza. Cele mai potrivite pentru copiii mici (si incepatori la franceza) mi s-au parut cele cu Trotro. Sunt episoade scurte, nu sunt rapide, se inteleg, se vorbeste clar. Deci la inceput am lasat-o la cateva episoade de Trotro pe zi. Fac o paranteza, eu am o filozofie, daca tot vrea sa se uite la desene, atunci barem sa fie desene in engleza, respectiv in franceza, sa aibe folos ca mai invata ceva la nivel linvistic din ele. De aceea, Minimax-ul nu prea e pornit la noi in casa, ci in loc, punem cate un DVD (engl/fr) sau se uita pe youtube (in limita bunului simt, evident).
Ce desene am mai gasit, tot pe youtube...am gasit recent Leo et Popi, care mi se pare de asemenea perfecte pentru cei mici! Episoade scurte si f f frumoase! L-am descoperit pe Tchoupi, care cred ca e de departe preferatul I-nei si, mai nou, ii plac episoadele cu Franklin la tortue, care sunt mai lungi si mai complicate ca si continut, ceea ce pe mine ma bucura, ca le cere si sta sa le urmareasca.

In rest, incercam folosim franceza cand ne jucam, atata cat reusesc si eu, mai am si eu de invatat, alaturi de ea:) Ei ii place, alege sa vorbeasca in franceza, nu o oblig si nu am obligat-o niciodata cu nicicare dintre cele de mai sus.

Ca si concluzie, eu cred ca felul nostru de a invata a dat roade .. desigur, I. inca nu e fluenta, se incurca la timpurile verbale etc, insa per ansamblu e un mod de invatare in joaca, pe care l-am adaptat si inca il adaptam din mers...

Eu sper sa va fie de folos aceasta postare si va las sa ascultati o povestioara inventata de I. (mai nou inventeaza tot felul de povesti ...). E de ascultat doar, nu se vede, mi-a povestit-o inainte de culcare.


12 comments:

  1. Fenomenala I.! Cred ca e o placere sa o inveti cate ceva, la ritmul in care prinde si asimileaza! Bravo din toata inima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim, Raluca! Am impresia ca ii place sa decodifice ce se spune in alte limbi ... eu sunt de parerea ca faptul ca a invatat engleza in paralel cu romana o ajuta sa asimileze mai usor o a treia limba. Parca are niste mecanisme deja formate, in capsorul ei, de deconstructie a francezei, sa zic asa, si apoi de punere cap la cap.
      Citisem undeva ca le e mai usor copiilor bilingvi la scoala sa inteleaga constructiile gramaticale, decat copiilor care vorbesc numai o limba ... deci un alt avantaj al invatarii timpurii a limbilor straine :)

      Delete
  2. Troto e magarusul, nu?:)
    voiam sa vad despre ce este vorba la Leo et Popi, dar ai pus link catre blogger acolo.;))
    multumim pentru recomandari!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am modificat linkul, multumesc de atentionare:)

      Delete
  3. uite, noi ne mai uitam la Didou.:)
    http://10littlelucky.blogspot.ro/2012/02/didou-deseneaza-un-melc.html
    il urmarim in franceza si invatam sa desenam.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, si la Didou s-a mai uitat cateodata, asa e. Sunt faine lectiile lor de desen.

      Delete
  4. Am gasit azi asta, inca nu am apucat sa ma uit la vreun epoisod :)
    http://www.youtube.com/watch?v=NptZdSHGwAo&list=UU6GUb499CfTChtEYJNfVPuQ&index=48&feature=plcp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa, fain, mersi mult, ii vor place I.-nei!

      Delete
  5. Imi place mult postarea asta, Adina! Multumim pentru idei!
    Si felicitari pentru I, e o fetita foarte isteata!

    Ramona

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur mult ca ti-a placut, Ramona, si iti multumesc pentru idei si feedback si tot! Va pup!

      Delete
  6. Oh ce bine ca m-am uitat pe aici azi... de pe la 2 ani jumate cochetam cu franceza ocazional dar nu am timp sa ma pun pe treaba cu el. Acum face si baietelul meu 3 ani jumate si stie engleza la fel de bine ca romana... asa ca m-am gandit sa ii adaug o noua provocare cu franceza.
    Se pot cumpara online de prin Romania carticele in franceza? Noi stam departe de orasele mari si nu avem acces la bibliotecile mai dotate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Laura - pe Bookdepository gasesti si carti in franceza (au f multe in engleza, dar si alte limbi).
      Cartile ti le va aduce postasul acasa, fiecare se expediaza separat, impachetate, cu transport gratuit.

      De exemplu, direct de pe linkul asta, te duce la ce au ei pe stoc acum, carti pt copii in franceza. http://www.bookdepository.com/category/2488/Fiction/?page=1&searchRefined=1&ieutf8=%E2%98%A0&searchAddedTerm=&submit=Go&price=&availability=1&format=&searchSortBy=price_low_high&searchLang=137
      Mult spor sa aveti!

      Delete