Monday, March 25, 2013

Patru ani si jumatate

Zilele trecute I. a implinit 4 ani si jumatate. Si m-am gandit sa fac un mic sumar pentru ea, la aceasta varsta -- am vazut pe alte bloguri aceste mici notite de jurnal asupra evolutiei copilului si mi-a parut rau ca nu am contabilizat si eu, din cand in cand, evolutia ei, pentru a o avea ca amintire, pe cand va fi mare.

Deci. Sa vedem

Ca si dezvoltare fizica - nu am masuratori exacte acum, insa e inalta, lumea spune ca arata ca de 5 ani. De mancat, mananca bine, insa numai ce ii place - si de aici excludem din start supele si salatele. Si orezul. Si spanacul. Si macaroanele. Pe locul 1 in topul preferintelor sunt ouale, preparate sub orice forma, pe locul 2, carnea, apoi lactate de orice fel. Si ii plac fructele, mult. Si cam atat.

E jucausa, inventiva, mereu intra in jocuri de rol, pe care le traieste cu intensitate, intra in pielea personajelor. Probabil ca se va face actrita cand va fi mare. Sau ambasadoare. Una din doua.

Ii place in natura, in parcuri, nu neaparat la cele cu jocuri, cat sa fie in natura, sa alerge, sa se suie, etc. Sa exploreze libera. Sa caute insecte, melci, bete, chestii diverse. Dar si sa se joaca cu copiii. Nu e sfioasa. Dimpotriva.


Iubeste cartile, daca s-ar putea sa primeasca in fiecare zi una noua. Citim in fiecare zi, la culcare, dar si peste zi. In unele zile in engleza, in altele in franceza, si in ultima vreme am facut rost si de cateva carti in spaniola, deci citim si asa ceva. Eu prefer sa nu le amestec, imi e greu altfel, dar ea n-are nici o grija, sare de la o limba la alta, si cere sa-i citesc in toate 3 limbile intr-o sesiune daca se poate. In romana nu-i citesc, decat rar, cand facem studii tematice si nu am materiale decat in romana - si atunci prefer sa-i traduc in engleza.
Ii plac povestile audio. Engleza, franceza si acum si in spaniola.

De iPad e addicted, deci il capata cu ratia. In general, pentru aplicatii care i le aleg eu, muzica pe Youtube si desene. Productorilor lui Caillou le voi fi vesnic recunoscatoare -- a invatat Irina la engleza cu episoadele alea -- si acum se uita cu indarjire la episoadele in spaniola, care sunt multe si diferite de alea in engleza ce le stia pe de rost. Imi recita propozitii intregi in spaniola dupa o sesiune de Caillou, deci, tot respectul. Ca materiale prea multe in spaniola nu prea gasesc.

Sa citeasca ea - e ok, citeste binisor carticele simple, pentru incepatori, in engleza. Incearca sa citeasca in gand, fara sa spuna cu voce tare literele. De cele mai multe ori bine, mai da si rateuri. Eu ma bucur ca a pornit de la ea sa citeasca in gand. Continuam, dar asa, cate un pic.

Cu matematica nu face salturi spectaculoase, ca sa va impresionam. Numara multimi pana la 10, recunoaste si asociaza cifrele bine, e in grafic cu restul conceptelor de matematica. La numarat mai sus de 10, adunari si scaderi, etc inca nu ne-am bagat. Nu a aratat interes deosebit pentru astea, asa ca am mai lasat-o un pic. Astept perioada senzitiva pentru matematica, cum s-ar zice in limbaj Montessori. Sper sa nu trebuiasca sa astept prea mult ...
Traseaza, coloreaza, etc binisor. E loc de mai bine. Am vazut alte fetite din mediul online mult mai performante in domeniul asta. Incerc sa nu compar ca sa nu ma crizez. Inca. Prea tare.
Puzzle face. Cu 20 de piese singura. Cu mai multe piese, cu ajutor. Nici in domeniul asta nu exceleaza, cum s-ar spune.

In schimb, ii place enorm muzica. Asa a fost de mica, asa a invatat mult la limbi straine, fiind fascinata de cantecele pentru copii in diverse limbi. Preferatele ei sunt cantecele de la Barefoot Books si Readeez (in engleza), Comptimes in franceza si diverse cantecele in spaniola.


Si, in incheiere, v-am spus ca vrea sa invete limba rusa? Da .... dupa ce a scapat o vreme la desenele cu Masha si Mishka (la care nu o mai las pentru ca se straduia sa execute intocmai nazbatiile Mashei) ... dupa ce s-a uitat o vreme, mi-a declarat ca ea vrea sa invete limba rusa, sa inteleaga ce spun Masha si Mishka. Limba rusa. Yeah, right. 

15 comments:

  1. Draga mea, ai o fetita reusita! Cu muzica, vom colabora noi doua si facem ceva si pt asta ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi, Andrea ;) Daaa, asa e, am nevoie de sfaturile si ajutorul tau in ceea ce priveste educatia muzicala, aici ne sunteti voi model!

      Delete
  2. Totul pare perfect pentru voi:) Dar iubirea se traduce in limba materna. Sunt si studii si carti pe tema asta. Ce inseamna limba materna in relatia mama-copil. Speranta Farca "Ce traieste copilul si ce simte mama" lui este o idee. Zile frumoase si sanatoase! Miha Moraru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Mara, si bine ai venit la noi pe blog!
      Nu stiu cat de perfect pare...am evidentiat si lucruri unde mai e loc de imbunatatire.
      Multumesc pentru referinte, voi cauta cartea.

      Noi acasa nu vorbim doar 'limbi straine'. Desigur ca vorbim si limba romana, pe care I. o vorbeste fluent si foarte corect.
      Pentru ea si engleza si romana sunt 'limbi materne', asa cum sunt si pentru mine. Engleza am inceput cu ea de la 1 an, am scris in alta postare despre motivatiile mele. http://ourenglishhomeschool.blogspot.ro/2012/07/invatarea-limbilor-straine-cand-incepem.html
      Nu am vorbit exclusiv cu ea in engleza, dar stiu mai multe familii bilingve, multilingve, unde copiii cresc cu mai multe limbi 'materne', fara nici o problema.

      Iar franceza si spaniola le invata usor pentru ca ii plac, nu pentru ca o fortez eu. Cu toate ca e greu de crezut, ei chiar ii place, de la inceput a incercat sa vorbeasca pe fiecare limba. Spaniola nici nu am vrut sa fac cu ea, mi s-a parut prea mult, am cedat la insistentele ei, dupa aproape 6 luni timp in care a invatat singura de la desene. Pentru ca asta i-a placut ei, sa descifreze si limba spaniola.

      Delete
  3. Este o fetita tare scumpa !! Eu de cand am auzit despre voi, am ramas super uimita de cum a reusit ea sa invete atat de repede, la o varsta atat de mica limba engleza. Apreciez mult tot ceea ce faceti voi! Cu siguranta se va descurca si in taramul muzicii :). Copilasii care invata cu usurinta limbi straine, au o ureche muzicala f dezvoltata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim frumos de aprecieri :) Pentru ea e un joc sa vorbeasca in alte limbi. Dupa ce s-a uitat o vreme la Masha, invatase cum se spune la brad (in episodul de Craciun) - si peste tot unde vedea brazi, imi zicea cuvantul in rusa :)

      Delete
  4. :))) Nimeni nu-I rezista Masei, asta-i clar! Ma uit si eu cot la cot cu copiii la fiecare episode in rusa pe care-l gasesc, uneori mai rugam un prieten care are o prietena care stie limba rusa si-i draguta cu nebunii, si ne mai traduce cate-o replica pe ici, colo!

    Iar daca I. se apuca de invatat limba rusa, eu nu pot decat sa cad si mai tare in admiratie!! Pentru limba rusa am o curiozitate veche, pe care as vrea la un moment dat s-o aprofundez... I. e un copil exceptional de frumos, de radios, de... vorbaret!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu in schimb imi doresc demult sa descifrez un pic limba araba, ma fascineaza, mi se pare atat de muzicala, de ... misterioasa! Daca te apuci de rusa, sa ma anunti, ca v-o trimit pe I. in tabara de vara!

      Delete
  5. I. este o fetita foarte isteata, imi place la nebunie talentul cu care invata limbile straine cu asa usurinta. Bfta si cu muzica! Iar despre Masha, la noi deja fetele o primesc cu ratia fiindca s-ar uita continuu. Au gesturi de-ale Mashei si cu toate ca habar n-au ce spune, se pare ca inteleg despre ce e vorba. Limba rusa mie mi se pare foarte grea, mai ales din cauza alfabetului, nu stiu daca as putea sa o invat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim mult, Valentina. Daaa, si mie imi pare rusa complicata tare, in mod sigur avem si noi niste blocaje din cauza trecutului comunist ...
      Desi ... nu mai stii ce ne aduce viitorul .... ii invatam acum pe copii engleza, dar poata rusa si chineza or fi mai de viitor ?!!??

      Delete
  6. scuze ca scriu aici, dar pe pagina imi apare intr-una un link catre o postare care nu exista pe blog, ceva legat de o provocare lingvistica. ma gindeam sa verificati, poate e o setare gresita pe undeva..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alexandra, multumesc mult de notificare, postasem mult prea devreme articolul, din greseala :)

      Delete
  7. Cu limba rusa, vreau sa colaboram, ca vreau sa invat si eu limba rusa, nu doar copiii. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai, Andrea, sa nu te auda I., ea chiar vrea si sunt convinsa ca ar invata! Dar eu ma simt total depasita in fata acestei idei, deocamdata i-am spus sa-si puna pofta in cui ... :)

      Delete
  8. Citesc si ma minunez.Ma simt atat de mica in fata accestor mame model.Nu vrea sa invat copilul pentru a ma lauda cu el cat de dotat e dar vrea sa ii folosesc tot potentialul fara sa am regrete mai tarziu ca nu mi-am dat silinta sa descopar toti talantii copiilor mei. Vreau sa fac HS cu copii dar eu personal stau prost la limbile straine. Sunt dispusa sa invat odata cu copiii mei dar simt ca as avea nevoie de niste sfaturi pentru inceput. Cea mare are deja 5 ani si jum si nu stie sa citeasca, ceilalti 3 mai mici nici nu mai zic. ne-am mutat la tara si e nevoie mult de mine in gospodarie dar renunt la multe pt copii. Daca este vreo mamica din Bucuresti care face HS as vrea tare mult sa ma intalnesc cu ea sa vad si eu practic cum se face HS. Succes in tot ceea ce faceti.Livia

    ReplyDelete