Wednesday, June 10, 2015

Despre invatarea centrata pe interese: Limba araba, in joaca

Faptul ca am expus-o pe I. la mai multe limbi straine pana acum se pare ca i-a trezit interesul pentru a invata si altele. Credeam ca placerea si interesul de a invata cuvinte noi in alte limbi si a le pune cap la cap aveau sa ii dispara pe masura ce creste, dar e inca interesata.

Asa se face ca de curand a cerut sa ii caut cantecele in limba italiana, apoi a vrut sa invete cate ceva in chineza, iar apoi a continuat cu limba araba. Felul in care invata ea acum ceva ce o intereseaza este in episoade. Cand o intereseaza ceva, se concentreaza cateva zile pe acel lucru, apoi o lasa balta, se apuca de altceva, insa va reveni peste cateva zile/saptamani/luni la un interes dinainte, fara a fi uitat nimic din ce a invatat atunci.

E interesant de observat pentru mine, ca parinte, cand de multe si ce usor invata un copil cand e interesat de ceva, in contrast cu cat e de greu sa il faci pe copil sa retina ceva la comanda, atunci cand adultul vrea, dar copilul nu e interesat.

Sa luam de exemplu episodul cu limba araba. In urma cu o luna, I. s-a hotarat brusc intr-o seara ca vrea sa invete limba araba. Sa ii caut eu pe ipad filmulete, sa ii caut carti, ca ea vrea sa invete cum se spune la chestii in araba. Am cautat la repezeala cateva secvente pe youtube din Litlle Pim si Dino Lingo (programe care ii invata pe cei mici primele cuvinte intr-o limba straina) si, in acea seara, a si invatat cateva cuvinte. Cu o bucurie si incantare nemaipomenita.
A doua zi s-a trezit cu acceasi idee in cap si am continuat, bineinteles, tot cu limba araba.
Am cautat si alte filme, le-am pus intr-un playlist pe youtube, poate mai e si altcineva interesat de araba. Si episoadele de Arabian Sinban sunt foarte bune, am gasit 3 dintre ele gratuite.

Dupa 4 zile de limba araba (am invatat si eu impreuna cu ea, eu nu stiam nici un cuvant in araba, insa imi place mult) - asadar, dupa 4 zile, stia deja numele mai multor animale, sa numere pana la 5, si diverse altele:


Cam dupa o saptamana in care a cerut si a invatat araba, s-a decis ca va lua o pauza, si a trecut inapoi la germana :) si la alte interese ale ei.
Desigur, joaca libera in natura e unul din interesele majore in aceasta perioada :)

4 comments:

  1. Foarte frumoasa ideea ta de a invata-o pe cea mica o limba straina ceva mai diferita. Este foarte bine, la varsta asta prind cel mai bine noile informatii, chiar daca mai stramba ei din nas. Spor la invatat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim frumos! Ea nu stramba din nas, ii place =D

      Delete
  2. Este foarte interesant blogul tau! Felicitari si multumiri! Am aflat de el de la Raluca, mamica (profa) care scrie pe doua bloguri superbe caietpentruscoaladeacasa si caietpentrucasamea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim frumos, Oana, ma bucur ca iti place si il gasesti de folos! Numai bine!

      Delete