Saturday, July 7, 2012

Idei pentru joaca senzoriala - Provocarea Noriel

Inca de cand era fetita mea mica, am citit pe bloguri (mai ales pe cele americane), cat e de importanta este joaca senzoriala (sensory play) in dezvoltarea armonioasa a copiiilor prescolari. Explorand prin joaca diverse texturi, materiale, etc, copilul mic invata despre lume, folosindu-si toate simturile. Copiilor nu le este teama sa se murdareasca, dimpotriva, toti adora sa se joaca cu nisip, cu apa, sa sara in balti dupa ploaie, ba chiar si in noroi! Noi, adultii, suntem cei refractari la acest tip de joaca al lor, nui-i asa? Sa-i lasam deci pe copii sa exploreze o gama cat mai variata de materiale!
As dori sa arat mai departe cateva modalitati prin care noi am incercat sa promovam joaca senzoriala, in casa.

1. Fingerpainting
Da, pictam cu degetele. Cu degetele, cu palmele, cu pensulele si diverse alte 'unelte'. Marturisesc, e nevoie de spalat si curatat serios in urma unei sesiuni de fingerpainting, insa se merita, copilul va fi fericit sa atinga, sa simta, sa manipuleze vopselele pe foaie.
Am folosit tuburile de fingerpainting de la Crayola, luate de la Noriel, si am ramas fideli lor. Sunt de o calitate excelenta si ce e important, nu pateaza pielea.
Cand e vorba de fingerpainting, o las pe fetita mea sa experimenteze, nu doresc sa iasa un anumit desen. Ii pun la dispozitie diverse 'instrumente' pe care sa le incerce. Pensule diferite, burete, rola de intins vopseaua, etc. Stiati ca se poata picta inclusiv cu o ratusca?? De asemenea, am mai pictat pe folie de aluminiu, cu vopsea de degete, sau cu iaurt! Pe folie de aluminiu merge foarte bine sa folositi betisoare de vata, se pot trasa forme, se pot scrie litere, cifre, astfel adaugand un plus educativ activitatii senzoriale.
Acest tip de activitate ajuta mult la dezvoltatea coordonarii ochi-mana, la imbunatatirea motricitatii fine si chiar la dezvoltarea vocabularului, daca in timp ce se joaca, copilului i se vorbeste despre textura, culoare, amestec etc.
Iata cateva poze in actiune:
Intindem vopseaua cu rola
Mai adaugam vopsea si amestecam bine;)
Folosim betisoare cu vata pentru a desena
Foarte concentrata!
2. Joaca cu apa
Joaca cu apa are un efect calmant pentru copii. Se pot face o multime de jocuri, cum ar fi cel de tip Montessori, de a testa care obiecte plutesc si care se scufunda. Fetitei mele ii place mult acest joc si, de asemenea, ii place sa se joace cu ratustele ei plutitoare. O alta idee e sa dati un pic de culoare apei, si astfel se va transforma intr-un ocean! Cam asa a fost la noi, cand vopseaua ramasa pe degetele I, dupa sesiunea de fingerpainting, a colorat apa albastra. 'Uite, mama, e ca un ocean, adu-mi repede pestii!!'. Si i-am adus!

Oceanul!
Si vietuitoarele din ocean ...
3. Desen
De cand era I. mai micuta, i-am pus la dispozitie instrumente de scris si suprafete variate. Tot ceea ce am folosit in materie de carioci, creioane, creta, etc sunt marca Crayola.
Avem o tabla verticala dubla; pe whiteboad deseneaza cu markere, pe cealalta parte cu creta. Sau, ca alternativa la cartea de colorat, i-am intins o coala mare de hartie pe jos, si a desenat cu creioane cerate groase asa cum a dorit. Mi-a placut sa-i ofer moduri cat mai variate sa experimenteze cu culorile, intr-un mod cat mai open-ended.

4. Plastilina
Este un material senzorial minunat, mai ales ca exista mai multe tipuri de plastilina din care putem alege. Noi am incercat atat cea clasica, cat si lutul, dar si modelele mai noi de plastilina, cum e Moon Dough (aceasta din urma difera mult ca textura fata de cea clasica, e mult mai usoara, nu se usuca, si ofera o experienta senzoriala inedita). Am incercat sa facem si plastilina de casa, ne-a placut sa amestecam ingredientele - iata, din nou, o activitate senzoriala excelenta!

Iata cum am folosit noi recent plastilina Moon Dough pentru a face un acvariu!
Am captusit o cutie de pantofi cu plastilina Moon Dough albastra si am pus inauntru pestii de lemn pe care ii avem din puzzle-ul magnetic cu undita, cateva stelute (de mare, bineinteles!) si cativa arici de mare (adica pom-poms:)). Iata ce a iesit:
Acvariul e pregatit!
Bineinteles, I. a trecut imediat la treaba!

La treaba!
Nu mica i-a fost mirarea cand, a doua zi, a gasit alte 'vietuitoare' in acvariul sau!

Pestisori din pipecleaners
Pe acesti pesti i-am facut rapid din pipecleaners! I-au placut, s-a tot jucat cu ei, apoi a trecut la 'rascolirea' apei - a scos toata plastilina si s-a jucat cu ea!

Ia te uita, ii pot pescui!

5. Sensory bins
Ce este un sensory bin? Este o cutie mai mare, de preferat transparenta, care se umple cu diverse materiale, pe diverse teme, pe care copilul are voie sa le exploreze dupa cum doreste. Ca si baza pentru sensory bin se poate folosi orezul (simplu sau colorat), boabele de fasole, nisip sau orice altceva care poate  fi manipulat, turnat, transferat, etc.
Un sensory bin poate fi facut si in felul urmator. Am avut la dispozitie o cutie mare de pizza si am folosit-o ca suport pentru realizarea unei 'plaje'. Am pus in ea nisip gri de tip Moon Sand, scoici, un crab, si alte 'unelte'. Nici nu am apucat sa termin de aranjat, ca I. a si 'sarit' pe cutie!
A fost atat de incantata!
S-a apucat sa netezeasca terenul, pentru constructii!
Moon-sand are textura perfecta pentru a face forme!
Ce frumos a iesit castelul! Si steluta!
Jocurile senzoriale prezentate aici sunt ideale de folosit in zilele toride (sau ploioase) de vara, cand dorim sa oferim copiilor nostri optiuni creative de petrecere a timpului liber!

Copiii vostri cum se joaca? Ce materiale senzoriale folositi?

Despre provocarea Noriel, gasiti detalii aici.

18 comments:

  1. Adina, e minunat si acest articol! Multumim mult pentru idei, sugestii si va felicit pentru joaca frumoasa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim, Camelia! Si voi aveti pe blog o multime de activitati sezoriale care de care mai interesante! Si toate acele experimente pe care le faceti ... se vede clar ca ii plac fetitei tale!

      Delete
    2. Multumim si noi , Adina!
      Am cam testat tot, in afara de Moon Sand...deja suspin dupa el! Am tot ezitat sa-l cumpar, nu stiu din ce motive, dar cand vad cum se joaca I. sunt decisa ca vrem si noi!!!
      De-abia astept sa ne bagam si noi manutele prin el :)

      Delete
  2. CE frumos v-ati jucat voi!! Abia astept sa incercam si noi pictatul pe folie de aluminiu. Chiar eram in cautare de un fingerpaint bun, al nostru s-a cam terminat, multumim pentru sugestie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, pictatul pe folie de aluminiu e ceva inedit ;) S. va fi invantat!
      Si voi ati facut recent un sensory bin, la tema cu spatiul, nu-i asa? I-a placut lui S.?

      Delete
    2. Nu atat aluminiul i-a placut, desi acela a fost de efect (mai ales vizual), cat sarea albastra l-a fascinat! Am avut sare albastra in toata sufrageria :)Dar sunt curioasa cum va reactiona la pictat pe folie.

      Delete
  3. Foarte interesante ideile. Am si eu pe lista Moon Dough.

    Noi pe caldurile astea am folosit pentru sensory bin fie bilute din acelea multicolore de la florarie (polimeri am inteles ca se numesc) care cresc in apa (wow, ce senzatie de relaxare! mi-as fi bagat si eu picioarele in cutie :))) si cuburi de gheata in care al inghetat niste jucarii mici (am folosit 2-3 tavite de cuburi, ca sa fie mai multe).

    Pt sensory bin eu folosesc cutii de la Ikea, sunt destul de mari si transparente.

    Nu spun ca am atras toti copiii din parc la cutia noastra :))).

    Carmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carmen, multumim pentru idei!
      Despre acele bilute am auzit si eu, ma gandeam sa astept putin pana mai creste un pic I, sa nu fie tentata sa le guste ...
      Daaa, sunt sigura ca au venit copiii din parc la voi, era ceva nou si atat de interesant, nu-i asa?

      Delete
    2. Sa stii ca si eu am in plan un sensory bin cu bilute, ca ne-au mai ramas. Lui S. nu i-a venit pofta sa le guste la prima incercare... Eu le recomand, numai sa nu le aruncati in chiuveta :)))

      Delete
    3. O, Raluca, imi amintesc povestea cu bilutele si chiuveta!:))

      Delete
  4. Foarte frumos articolul!! Si I. se joaca minunat!!
    D. al nostru a primit primul lui set cu Moon Sand cand avea 4 anisori http://ursuletinazdravani.wordpress.com/2012/01/21/moon-sand-nispul-plastilina/...asa ca eu i-am luat si accesorii si am gasit la libraria BebeDream o punga mare de Moon sand (aproape 1 kg) la 50 de ron.Cele din seturi sunt niste pungulite destul de micute. EU am luat culoare portocalie ( domnul de la acea librarie mi-a spus ca e cea mai cautata culoare :)
    Dar, e ff relaxant sa te joci cu acest nisip umed....l-am lasat si pe A. , dar sunt cu ochii pe el...

    Acum, ca e vara si noi ne jucam fff des cu apa....asa as vrea sa le scot o piscina afara in curte, dar mi-e frica ca ar putea raci...si nici nu prea am cum sa o asez ca sa nu stea in soare :((( Asa ca le pun apa intr-o cadita mare si se balacesc in casa.Le-am luat seturi cu pesti din plastic si au un iaz ff colorat :).

    Abia asteptam sa incercam si noi plastilina Moon DOugh..am auzit ca e diferita de Play doh ...

    Si noi am facut de multe ori o cutie "sensory bin" doar ca nu i-am dat aceasta denumire :))(am folosit malai, orez, paste, faina, nisip moon sand).

    Iti doresc din tot sufletul mult, mult succes!!!! :)

    ReplyDelete
  5. Cred ca e printre cele mai interesante articole citite de mine vreodata in blogosfera de parenting! Felicitari!

    ReplyDelete
  6. Felicitari! un articol foarte frumos si inovativ!

    ReplyDelete
  7. Multumim mult pentru idei! Le trecem pe lista. Foarte frumos v-ati jucat. O zi frumoasa in continuare!

    ReplyDelete