Tuesday, July 17, 2012

Language Learning: 5 Books a Day per Week (1)

Despre regula celor 5 carti pe saptamana am citit prima data pe blogul The Imagination Tree, in urma cu un an, cand I. avea in jur de 2 ani si jumatate, si am constat ca era ceva ce noi faceam deja, pentru invatarea limbii engleze.
Dupa cum veti vedea in acel post pe blog, specialistii in early education recomanda sa citim copiilor prescolari 5 carti pe zi, pe parcursul unei saptamani. Deci vom alege 5 carti (noi sau deja stiut de copil), pe care le vom citi copiilor, toate 5 cartile in fiecare zi pe parcursul unei saptamani, urmand ca, saptamana care urmeaza sa alegem alte 5 carti pe care sa le citim zilnic. Cartile se recomanda a fi, bineinteles, potrivit varstei si interesele copilului, ilustrate, frumoase, cu text nu prea mult, preferabil text repetitiv si ritmic. Se pare ca acest program are ca efect dezvoltarea de literacy skills la copiii prescolari, ceea ce le va fi de mare folos ulterior, la scoala. Copiii vor retine cartile, aproape pe de rost, vor invata vocabular nou, etc.

Ceea ce noi faceam deja (si ulterior am adaptat programul conform sfaturilor citite in acel articol) a fost sa citim zilnic mai multe carti in limba engleza. De fapt, incepand cu varsta de 2 ani si jumatate, I. a inceput sa stea sa asculte povesti mai cu interes si pe perioade mai lungi de timp. Am decis ca ii voi citi numai in limba engleza, si am reusit sa ma tin de hotarare. Si atunci, seara, la culcare (dar si la amiaza, inainte de somn), aveam la indemana 4-5 carti in engleza pe care le citeam. Ea le alegea in care ordine sa le citim. Si stateam cateodata 30 de min sau mai mult, citind in engleza. Cititul acesta a facut minuni la ea, in ceea ce priveste invatarea englezei. Si mai ales, urmand ulterior sfaturile legat de cele 5 carti pe zi, pe saptamana, am inceput sa caut la biblioteci/librarii etc carti noi, potrivite, ilustrate, cu text ritmat. Am facut eforturi ca in fiecare saptamana sa avem carti noi, pentru ca imi cerea mereu, carti noi. A invatat foarte mult vocabular nou, citind 5 carti noi pe saptamana! Si nu, nu mi-am permis mereu sa aibe la indemana cate 5 carti noi, insa mai ales in perioada 2,5 ani - 3 ani, acest program al nostru de citit a avut un randament maxim. Stia cartile pe de rost.
I-a placut sa stea sa citim, de fapt nu s-ar fi culcat nicicum fara sa citim inainte. Si chiar daca uneori cerea inca o carte si inca una, ajungand la 7-8 carti pe seara si ora 11 noaptea, am lasat-o. Oricand a cerut sa citim ceva, i-am citit, la orice ora.

Si acum citim, in fiecare zi. Poate mai putin, si nu chiar asa multe carti noi, pentru ca deja vorbeste engleza bine. Citim si recitim ce avem, deja am reusit sa ne adunam mai multe carti in engleza. La inceput a fost greu, greu de gasit cartile si scumpe, insa a meritat. Cartile si cititul zilnic!

Iata cateva exemple de carti cu text repetitiv si ritmat pe care noi le-am folosit.

7 comments:

  1. Eu de-abia astept exemplele de carti! :))

    Despre cat de eficient e cititul de la varste mici n-am niciun dubiu. Fetitei mele ii citim acum 90% carti in limba romana, cand era mai mititica alternam cu franceza si mai rar cu engleza. Si e drept ca perioadele de lecturi mai intense sunt si perioadele de acumulari extraordinare la nivel lingvistic, cognitiv in general.

    Bine, cred ca am si avut norocul sa avem copii care au avut de devreme rabdarea sa asculte citindu-li-se...

    Stii cumva daca cifra aceea - 5 carti pe zi - are vreun temei stiintific in spate sau e doar asa, aleatoriu fixata?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu ce sa-ti raspund, legat de numarul de carti, de ce 5 ... poate se refera la zilele de 'lucru' intr-o gradinita, de exemplu, acest program fiind recomandat si pt cei care lucreaza cu copiii in gradinite ...
      Dar noi putem adapta, dupa cum functioneaza mai bine la fiecare din noi, dupa preferintele copiilor, etc.

      Delete
  2. interesant!
    nu stiam acest lucru, insa asa am procedat cu fetita care este innebunita dupa carti;baietelul nu are atata rabdare si,constat eu, in prezent abia are rabdare sa citim o poveste....doar daca nu e vorba despre masini, trenuri si utilaje...atunci sta nemiscat, pune intrebari, comenteaza si completeaza :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baietii sunt...baieti, se pare :) cu ei merge lucrat altfel, nu-i asa? mai interactiv, mai dinamic... Totul e sa aflam ce merge mai bine (si mai usor) cu fiecare copil in parte :)

      Delete
    2. da,Adina
      este foarte important sa cunosti bine copilul ca sa poti adapta totul la interesele si pasiunile lui ;)

      Delete
  3. Este foarte bine ca ai scris acest articol, este foarte utilQ!

    Da, la baieti e diferit. Depinde si de varsta totusi. Unde cel mare nu e atent, este cel mic, si invers :)

    ReplyDelete
  4. Adina draga,ma bucur mult ca am gasit acest articol la tine!multumesc pt.faptul ca te-ai destainuit cu atata daruire, despre felul vostru de a invata.M-am hotarat sa fac si eu efortul de a-i cumpara carti in engleza desi sunt mai scumpe,cum zici tu,cu siguranta va merita investitia.David este f.receptiv si are rabdare sa-i citesc.Desi are 2 ani sta si cate 20 de minute ca sa-i citesc (sigur,mai multe carti).In engleza nu o avem decat pe "The very hungry caterpillar" dar atat de mult o iubeste ,incat seara ma face sa i-o citesc de cel putin 3 ori (el ar mai vrea inca,insa eu de cele mai multe ori devin plictisita,ca tot pe aceea o citesc la nesfarsit-de asta ziceam ca trebuie sa-i mai cumpar si altele :) ),Iar intr-o zi cand rasfoia cartea ,la final exclama fericit "butterfly",dar atat de clar si limpede,incat m-am minunat!!! Cred ca ii place engleza deoarece ,tin minte ca pe cand avea doar 1 an si jumatate am inceput sa-l invat niste cuvinte in engleza (respectiv denumirile unor fructe).El inca nu stia atunci sa vorbeasca,dar i-am tot repetat si repetat iar cand si-a dat drumul la vorba, prima data a inceput sa zica fructele in engleza nu in maghiara asa cum vorbim in general!Dupa cateva luni a inceput sa le zica si in maghiara!si am mai observat ca ii facea placere sa-i arat o carte cu imagini si denumiri in engleza.Eu ii aratam imaginile spunanadu-le in acelasi timp si denumirea,dupa care il intrebam daca poate sa-mi arate x,y...Si de cele mai multe ori imi arata corect!nu-mi venea sa cred! si avea doar 1 an si vreo 8 luni.Asa ca sunt de acord cu faptul,cat mai devreme e mai bine!Cred ca toti sunt receptivi la aceasta varsta!Depinde de noi sa le fructificam aceasta perioada!

    ReplyDelete