Saturday, May 10, 2014

Introducere in sah (1)

Asa cum va spuneam intr-un articol anterior, am inceput recent sa o invat sah pe I. acasa. Ea are acum 5 ani si 7 luni, e o varsta potrivita pentru a incepe sahul. Nu e nici foarte devreme, nici tarziu.
Daca va doriti ca si copiii dvs. sa invete sahul, incepeti in jurul varstei de 5-6 ani. Daca reusiti mai repede, cu atat mai bine. Nu asteptati cu mult peste 6 ani sa incepeti lectiile, mai ales daca doriti ca sahul sa fie facut la nivel de performanta -- prima categorie de varsta la Campionatul National de Sah pentru copiii este intre 6 si 8 ani!
Daca incepeti tarziu si copilul are talent, se poate dovedi un start pierdut. Deci, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Ca in orice sport, de altfel.

Am inceput sa scriu acest articol ca un ajutor pentru parintii care vor sa ii invete pe copiii lor sah acasa, parintii care stiu deja sa joace un pic, sau care dimpotriva, vor sa invete impreuna cu copiii lor.
Eu nu sunt profesoara de sah, dar sunt fosta jucatoare, legitimata la club si cu un campionat judetean castigat. Si mai avem un sahist legimitat in familie, pe A., fratele mai mare al I.-nei, care participa la concursuri locae si nationale.
Deci fiind o familie de sahisti (semi-profesionisti), imi doresc ca si I. sa invete. Iar daca va vrea sa joace si ea in concursuri sau nu, asta ramane de vazut, nu o obligam :).
Ce vreau sa spun eu e ca, desi stiu sa joc sah, nu am avut idee cu ce sa incep, ca sa o invat eu pe I. sah acasa. De aceea, cu ce imi amintesc eu, cu ce mai stie fratele I.-nei din zilele lui de inceput ale sahului, si mai ales cautand materiale, carti, video-uri, aplicatii pe Internet, am inceput sa-mi conturez cateva idei, legat de inceput. Sahul poate fi coplesitor pentru un copil, mai ales daca copilul e mic - si atunci lectiile trebuie fragmentate, trebuie folosite mici jocuri etc - pentru a face invatarea mai usoara.
Aceasta imi propun eu, in aceasta mini-serie de articole despre sah -- sa impartasesc cu voi din informatiile la care am ajuns, aplicatiile pe care le gasesc de folos, etc.

Pentru azi, vreau sa scriu putin despre ce fel de tabla si piese de sah sa alegeti, pentru a va fi mai usor la lectiile de sah, mai ales daca vreti sa ii invatati pe copiii de 5-6 ani (sau mai mici).
Imagine preluata de pe site-ul Federatiei Romane de Sah
1. Tabla de sah - Folositi o tabla mare, numerotata - nu folositi un set de sah care vine la cutie, din comert. De obicei sunt mici, si nu au liniile si coloanele notate. Tablele mari le puteti achizitiona din mai multe magazine online, pe care le gasiti pe site-ul Federatiei Romane de Sah. De exemplu, aceast tabla de carton este foarte buna pentru incepatori.
2. Piesele de sah - sunt si ele de mai multe feluri. E bine sa fie suficent de mari si clare - noi avem 3 seturi dintre care imi place acest set sa lucrez cu I. la lectiile noastre de incepatori. Evitati sahul din sticla (care se gaseste in magazine) pentru copii incepatori, piesele nu sunt clare si sunt in general mici.

Voi continua in articolele urmatoare despre ordinea in care se recomanda sa invatam cum se muta piesele - care piesa prima etc, precum si resurse si materiale de folos.

Va dorim week-end placut si joaca frumoasa!

1 comment:

  1. You can apply during the 30 days after advance for changing your current tariff. Consumers must provide the documents required by changes in tariffs. LESCO will approve tariff change requests after it is satisfied with the information you have provided and verified your provided information.

    LESCO tarrif LESCO will provide you with information about all the tariff terms and queries that are applicable.

    ReplyDelete