Thursday, May 8, 2014

Ce mai citim noi: Carti pe nivele pentru exersarea citirii in engleze - Leveled readers

Tot cautand informatii si resurse pe bloguri straine, am gasit recent o serie de carti pe nivele pentru exersarea citirii in engleza care noua ne plac mult. Sunt bune pentru ca sunt pe nivelul la care e I. acum, le poate citi singura in totalitate. De fapt, acesta este scopul meu, sa gasesc carti pe care sa le poate citi si intelege direct singura, dar care sa aiba si sens, sa ii placa, etc. Sa prinda drag sa citeasca singura pentru a afla despre ce e vorba, nu numai a reciti carti deja stiute.


Astfel am ajuns, in urma cu vreo 2-3 luni, la una din cartile din seria Little Bear, de Elsa Minarik (care vad ca are reducere de 32% pe Bookdepository.). Cartea e impartita pe capitole, de fapt mici povestioare, cu text simplu, concis, repetitiv, si mai ales clar, dar nu neaparat usor de citit. Insa copilul care invata sa citeasca progreseaza mult citind acest gen de carti. Asa arata cartea in interior.


Tot in acest stil de carti, dar un nivel mai sus, este Small Pig (de care stiu de pe blogul Flori de Mandarin, spor sa nu ma insel). I.-na l-a indragit imediat pe Small Pig si a citit toate cartea dintr-o rasuflare, ceea ce a fost o surpriza frumoasa. Autorul, Arnold Nobel, are o multime de carti asemanatoare, scris ein acelasi stil.


Iar recent am comandat cartea Oliver, Amanda and Grandmother Pig, care a fost un succes! I. a cerut sa ii cumpar si alte carti cu Amanda pig, veti vedea ca sunt mai multe in serie. Cartea este la nivelul 3 de citire, este impartita in mici capitole, fiecare capitol reprezentand o mica povestioara, cu fraze mai lungi si cuvinte mai complicate putin, insa numai buna pt I. sa citeasca singura cate un capitol. Etapa aceasta de citit se vrea ca o etapa de tranzitie catre cititor fluent, si mai ales catre cartile cu text mai lung, impartite pe capitole.In video de mai jos, I. citeste la prima vedere un capitol din Oliver, Amanda and Grandmother Pig.


Felul in care lucram noi -- ea citeste un capitol, dupa care o rog sa imi povesteasca cu cuvintele ei ceea ce s-a intamplat, ce a aflat din poveste. Facem aceasta mai ales ca un exercitiu prin care eu aflu cat a inteles din ceea ce citit (nu vreau sa citeasca fara sa inteleaga sensul, firul povestii). Ea in general intelege, retine si poveste mult, dar totusi e un exercitiu de folos -- pe care l-am preluat citind cate ceva despre cartea The Well Trained Mind (pe care doresc sa o citesc cat de repede, pare o metoda de homeschooling care noua ni se potriveste).

Aceste carti sunt numai pentru ea sa le citeasca, eu nu i le citesc. Eu ii citesc altele, desigur. Chiar daca copilul incepe sa citeasca singur, se recomanda ca parintii inca sa ii citeasca carti, poveste etc, cu text mai lung, continuand astfel sa expuna copilul la vocabular complex etc.
Citind aceste gen de carti, dar si alte carti cu poze pe care le avem stranse acasa, a progresat mult in ultimul timp, are mai multa fluenta, rabdare etc.

Faptul ca citeste la nivelul la care e acum poate ca nu pare o mare realizare pentru un copil american/englez de acceasi varsta (desi totusi citeste mai sus decat varsta ei), insa pentru noi este o realizare si mai ales bucurie. Intreaga 'incursiune' a noastra in a o a invata pe I. sa citeasca de la inceput direct in engleza, si nu in romana, a fost pe bajbaite - am tot citit, am tot incercat sa aflu si sa pun cap la cap metodele ce se folosesc in US/UK, a trebuit sa improvizez, pentru ca nu am avut resurse, manuale, informatii etc etc. De aceea pentru  noi e mare bucurie ca am ajuns aici, mai avem inca multe de invatat, de scotocit, si de improvizat mai departe.

Daca aveti intrebari referitor la felul in care am invatat noi sa citim in engleza (am scris mai multe articole pe blog pana acum, va trebui sa le centralizez mai bine), va voi raspunde cu mare drag.

UPDATE: Adaug acum cateva informatii despre modul in care am invatat noi sa citim in engleza. Despre cum am inceput, gasiti in informatii in aceasta postare. Alte ganduri pe tema citirii in engleza, aici. Alte materiale, site-uri si resurse pe care le-am folosit - le gasiti pe blog dupa 'Learning to read' - listate aici.
Ca sa fac un rezumat al celor mai importante resurse pentru noi:

  • Starfall.com
  • Readingbear.org
  • aplicatiile pentru ipad Meet the Sightwords. - cu ajutorul carora a retinut 'sight-words' f. usor, impreuna cu un set de flashcards pe care l-am folosit acasa
  • curriculum Montessori - Pink and Blue Series
  • diverse easy-readers - mai ales cele de pe Reading A-Z.
  • si alte resurse pe care gasiti pe blog la 'Learning to read' - listate aici.
De mare folos pentru a capata fluenta in citire a fost sa urmaresc cu degetul cuvintele pe carte atunci cand ii citesc. 

Voi ce materiale folositi pentru citirea in engleza?


(I. are acum 5 ani si 7 luni)

No comments:

Post a Comment