Tuesday, July 31, 2012

Invatarea limbilor straine - Cand incepem?

Mi-am dorit mult ca fetita mea sa invete limba engleza de mica, sa o invete usor, firesc, in paralel cu limba romana. Pentru aceasta am incercat sa ma informez in ce masura e posibil ca un copil mic sa deosebeasca cele doua limbi, sa nu le incurce, sa nu dezvolte intarzieri de limbaj etc, deoarece in anturajul meu, parerile erau impartite: unii sustineau ca un copil sa fie lasat sa invete limba materna pana la 3 ani si abia apoi sa adaugam alta limba, altii dimpotriva, sa mergem cu ambele limbi deodata, de la inceput.

Citind, mai mult pe internet, am aflat (inclusiv din filozofia Montessori) ca perioada optima de invatare a unei limbii straine este pana la 6 ani,  incepand de la nastere, de fapt din perioada intrauterina. De ce? Pentru ca pana la 6 ani, copilul se afla in perioada senzitiva pentru limbaj. De fapt, intre 0-3 ani are loc achizitia limbajului, urmand ca intre 3-6 ani, sa aiba loc sedimentarea limbajului. In aceasta perioada de pana la 6 ani, copiii invata usor, creierul lor este setat pentru achizitia limbajului in mod firesc (nu-i asa ca noi nu am facut eforturi constiente pentru a invata limba romana cand eram mici?), si astfel vor prelua si o a doua limba, din mediu, in special daca sunt expusi zilnic la acea a doua (sau a treia, etc) limba. Dupa 6 ani, copiii nu mai prind asa usor sunetele specifice unei anumite limbi, nu mai prind asa usor accentul, efortul depus pentru invatare va fi gradual mai mare, si interesul poate mai scazut.

Iata, de exemplu, acest articol despre dezvoltarea limbajului. Dupa observatiile Mariei Montessori, perioada senzitiva de achizitie a limbajului este incepand din luna a 7-a intrauterin si pana la varsta de 6 ani. De acceea, in aceasta perioada, copiii vor invata mult mai usor o limba straina, decat oricand in alta perioada din vasta.

De asemenea, acest articol - How young children learn English as another language - mi se pare foarte interesant.

Un alt articol pe acceasi tema, care l-am citit recent este acesta: How Children Learn Language: What Scientists Say. Aici se recomanda varsta de pana la 5 ani, pentru invatarea usoara si cu accent bun a limbilor straine de catre copii. Iar aici, un scurt video cu parerea specialistilor despre achizitia limbilor straine.

Noi am inceput cu engleza cand I. avea un 1 an. Din experienta noastra, putem spune ca I. a facut bine distinctie intre cele doua limbi, nu le-a incurcat. A vorbit foarte corect, de la inceput, pronuntand toate sunete bine, inclusiv pe 'r'. Cand a inceput sa lege propozitii nu a amestecat defel cuvinte din ambele limbi in acceeasi propozitie. Nu au fost probleme, de fapt, de pe la 2 ani si doua luni a inceput sa o ia inaintea copiilor de varsta ei, si in limba romana. Am avut impresia ca stiind o a doua limba a ajutat-o si la dezvoltarea limbajului in prima limba. Deci, experienta noastra cu introducerea devreme a unei limbi straine a fost pozitiva!

Voi, de la ce varsta ati inceput sa introduceti o limba straina copiilor vostri? Mi-ar place mult sa aflu care a fost experinta voastra cu invatarea limbilor straine!

12 comments:

  1. Excelent articol, Adina! Multumim mult pentru felul in care te-ai destainuit, inseamna enorm pentru mine..imi da curaj si incredere ca se poate!
    Va imbratisez cu drag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Camelia! Se poate, sigur ca da! :) va pup!

      Delete
  2. Buna,Adina!

    Noi am ascultat de la cateva luni cantece pentru copii in engleza si in franceza, si am observat ca fetita mea a retinut foarte bine versurile in ambele limbi, mai ales daca eu ii cantam unele cantece pe strada,la joaca, etc.
    Am surprins-o si in masina fredonand o strofa dintr-un cantec in croata, pe care l-am tot ascultat noi timp de cateva saptamani. Chiar in seara asta, pe cand mergeam spre locul de joaca, mi-a cantat doua cantece in engleza :), asa ce se poate ...
    Am uitat sa mentionez ca C. are doi ani si jumatate.

    R.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce bine, Ramona, ca fetitei tale ii plac cantecele! Da, am vazut ca muzica e un foarte bun mijloc de invatare a limbilor straine la copii! Va pupam, si va mai asteptam pe la noi, sa ne mai impartasiti din experienta voastra!

      Delete
  3. Cel mai serios am introdus limbile straine de la 2 ani si 2 luni. Si a prins foarte foarte repede. A. este pasionat de engleza si spaniola. Si nici acum, dupa 2 ani, nu a uitat nimic din ce a invatat, desi am facut pauze destul de lungi cu anumite cantece sau cuvinte. Cu al doilea am inceput si mai devreme ;) ca am vazut beneficiile. Nici A. nu incurca cuvintele, le intelege clar sensul in fiecare limba, inca de cand am inceput. Chiar ii placea foarte mult sa vorbeasca doar intr-o limba, cea care ii placea lui mai mult pe moment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici am scris despre inceputul de succes cu engleza pe muzica http://crestem-impreuna.blogspot.ro/2012/10/twinkle-twinkle-little-star.html

      Delete
    2. Andrea, multumesc pentru ca ne-ai impartasit din experienta voastra!
      Am citit articolul, e f interesant!

      Delete
  4. E tarziu sau mai greu sa incepem cu engleza la 3 ani?

    ReplyDelete
  5. Eu mereu am considerat că un copil, cu cât este mai devreme expus contactului cu limbile străine, cu atât e mai bine. Aşa că micuţei mele i-am pus cântecele în diferite limbi de la câteva luni. Acum, că are 1 an şi ceva, îi cânt eu cântecele simple în limba engleză, avem cărticele în spaniolă din care îi citesc din când în când, iar unul din cântecele ei preferate de pe youtube este în germană. Nu ar strica nici puţină franceză (sper să nu o zăpăcesc), acum că am găsit acest blog, cu siguranţă mă apuc de treabă.

    ReplyDelete
  6. Buna!

    Atunci cand a implinit Sofia 7 luni, am inceput sa ii pun videoclipuri cu cantecele in limba engleza.
    Pe youtube se gasesc multe resurse. Le-am downloadat si i le-am pus sa le vizioneze la televizor. Preferatul ei era de departe "Twinkle, Twinkle, little star" de la SuperSimpleLearning. Pe acest canal se gasesc si alte cantecele la fel de captivante. La 1 anisor, am descoperit desenele animate Pocoyo. Si acestea se gasesc pe youtube sau pe torrente. Mai nou ne delectam cu videoclipurile educative de la Baby Einstein, de unde are ce invata micuta. Acum are 2 anisori si stie sa salute in engleza ("Hello!" si "Bye! Bye!") si mai rupe cateva cuvinte. Nu m-am chinuit sa o invat nimic, totul a fost distractiv pana acum. Invatarea sistematica a limbii engleze o voi incepe de pe la 3 anisori. Sper sa am rabdarea necesara!

    Va urez succes in tot ceea ce faceti!

    ReplyDelete
  7. Foarte tare :) Si noi am inceput sa vorbim cu fetitele noastre in engleza (cu cea mare pe la 9 luni, iar cu pitica mica de la nastere) :) cam dupa ceeasi "logica" :D Voi cum v-ati "invatat" pitica engleza? Noi le vorbim mult, acum parca m-am cam "lenevit" putin. In afara ca le vorbesc in engleza si le pun cantecele educative... ce as mai putea face? Cea mare are deja 3a7l, dar are unele cuvinte care le prefera in engleza si asa le spune cand vorbeste in romana (cand invata cate un cuvant noi tinde sa il spuna in limba care i se pare mai usoara), iar in engleza nu prea vrea sa vorbeasca (mai ales ca tati vorbeste mai mult romana cu ele). Desi a inceput sa vorbeasca putin mai tarziu, vorbeste deja fff corect. O intrebare daca se poate: voi sunteti pasionati de limbi straine? stiti si celelalte limbi? Ca eu doar la engleza ma pricep, sotul mai stie si putina germana, si nu as vrea ca piticele sa se opreasca si ele tot la atatea :D
    Raluca V.

    ReplyDelete