Thursday, October 11, 2012

Home-made Mini-book for Beginning Reading

This is a mini-book I've made for my daughter, for her to practice reading by sounding out the words (phonics method).
The printables are a free download from The Montessori Print Shop, they are part of the set for beginning reading, phonics-based.
I basically used a photo album - on the front page I put the word, and on the back of the page, I put the image. I've done that so that the child cannot see the image at first, to say the word by looking at the picture. This way, she reads the word, and then turns the page to the image, to check if she was right (self-correcting method).

Am facut o mini-carticica cu I., pentru exersarea cititului cuvintelor simple, pe litere/sunete. Am folosit fisierul de la The Montessori Print Shop.
 Am folosit un album foto mic, pe cate o pagina am pus un cuvant, iar pe partea cealalta, imaginea respectiva. Nu le-am pus impreuna pe o pagina, pentru ca exista tendinta de a 'citi' cuvantul, luandu-se dupa imagine, si nu doream asta. Astfel, ea citeste cuvantul pe litere, apoi intoarce pagina sa se verifice singura daca a citit corect.
The word to read
The image on the back of the page.

It was a success, she enjoyed it!!
I did not fill the book, I only started with 6 words. I plan to change the words on a regular basis - not sure if daily, or maybe weekly. I'm looking for more suggestions on this!  Please let me know what games you use for beginning readers, to keep them interested in reading, and make it joyful, not boring!

A avut succes, i-a placut!
Am pus doar 6 cuvinte, pt inceput, si ma gandesc sa le schimb, nu stiu daca zilnic, sau poate o data pe saptamana. Daca aveti si alte idei de exersare a cititului pentru incepatorii mici, spuneti-ne si noua, sunt in cautare de idei noi, interesante, de invatare prin joaca! Multumim!

9 comments:

  1. O super idee! Ma gandesc sa fac si eu cu S. asa, dar cu litere. Bravo, I>! Te descurci de minune!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, e o idee buna, are succes in continuare.

      Delete
  2. Adina, ideea imi place foarte, foarte mult! Multumesc, o punem si noi in aplicare cat de curand!

    ReplyDelete
  3. Ideea asta a prins foarte bine si la Una intr-un moment in care ea se blocase rau de tot cu cititul. Confectionam noi carticelele acasa, pe file taiate egal, perforate si legate cu un snur sau o panglica. Textul il scriam eu cu mana, cel mai adesea. Spre exemplu, o "carte" de genul asta care i-a placut mult era "Cartea numelor". Pe fiecare pagina lipisem chipuri de copii decupate de prin pliante publicitare, apoi am scris nume pe fiecare pagina. Am inceput cu unele scurte si cunoscute, de-ale papusilor ei, am continuat cu unele mai lungi sau mai grele.

    Acum, nu mai avem carticele impro vizate, avem o agenda in care-i scriu zilnic, pe o pagina noua un fel de text. Incep cu un cuvant si construiesc in jurul lui, progresiv, un enunt. Exemplu:
    lapte
    cu lapte
    cană cu lapte
    pahar cu lapte
    Vrei o cană cu lapte?
    Acum beau un pahar cu lapte.

    E repetitiv, scurt, cu sens si Unei ii place mult. Apoi ea deseneaza ce vrea ea pe foaie, eu pun data si-i spunem ”jurnalul nostru secret”. Bione, numai secret nu e, il ia si la gradinita cu ea, deseneaza impreuna cu toti colegi de grupa! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E o idee f buna, cu carnetelul, am vazut si pe blog, aveti idei faine!

      Delete
  4. Adina, bineinteles ca si mie imi place ideea si o s-o preiau pentru Clara :)! Multumesc!

    Poate o sa incep cu poze ale membrilor familiei, unde sa mentionez atat varianta in engleza, cat si pe aceea in franceza. Clara ma tot intreaba de cateva saptamani: cum se spune la ... in engleza? Dar in franceza? Bineinteles ca totul a pornit de la mine, dar ma bucura interesul ei. Ma gandesc ca in franceza sa-i citesc eu, e mai aproape de sufletul meu, iar in engleza, sotul meu.

    R.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, de fapt in metoda Doman asa se si recomanda, sa incepi cu cuvinte cele mai apropiate copilului - numele membrilor familiei, etc.
      E o idee buna sa citi asa, una in franceza, unul in engleza:), mai ales daca e Clara interesata!
      Mult spor sa aveti!

      Delete
  5. Wonderful idea! I love the simplicity of preparation and self-correcting feature you added! I featured your post at the Living Montessori Now Facebook page: www.facebook.com/LivingMontessoriNow

    ReplyDelete